Αρχική Νέα Τοπικά Πρόταση Δημάρχου για τη θέση “Μπαμπακιές” στο 18ο χιλιόμετρο Χίου- Βολισσού

Πρόταση Δημάρχου για τη θέση “Μπαμπακιές” στο 18ο χιλιόμετρο Χίου- Βολισσού

195

Τη θέση “Μπαμπακιές’ στα όρια του οικισμού Αναβάτου στο ύψος του 18ου χιλιομέτρου Χίου- Βολισσού προτείνει ο Δήμαρχος Χίου ως την περιοχή για να γίνει το Κλειστό Κέντρο κράτησης προσφύγων- μεταναστών.
Θαρρείς και ήταν… προπέτασμα καπνού η επιλογή του Θόλους από πλευράς υπουργείο Μετανάστευσης, για την οποία εκφράζεται η διαφωνία, προτείνονται οι Μπαμπακιές από το Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη.

Η εισήγηση για το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 15/2/21 είναι η ακόλουθη:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Θέμα: «Χωροθέτηση κλειστής δομής ως του μόνου χώρου διαμονής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, με έλεγχο και ασφάλεια και με δεδομένες τις προγενέστερες αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου».

Αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Είναι γνωστά σε όλους μας τα προβλήματα και οι δυσκολίες που έχουν προκύψει για τον τόπο μας, ιδίως τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων ροών προσφύγων και μεταναστών μέσω του νησιού μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου έχει πολλάκις συζητήσει και λάβει αποφάσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα και που στόχο έχουν αφενός τη γνωστοποίηση των θέσεων των μελών του και αφετέρου την υποβολή προτάσεων προς την Κυβέρνηση στην οποία ανήκει η ευθύνη της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα ικανοποιητικά. Οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, τα σύνορα της χώρας μας φυλάσσονται, η αιτούμενη και απαιτούμενη αποσυμφόρηση των νησιών μας και η σταδιακή εκκένωση των απαράδεκτων και ανεξέλεγκτων δομών προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Η Κυβέρνηση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και υλοποιώντας το σχεδιασμό της προτίθεται να προβεί σε κατασκευή νέας δομής στη θέση Ακρα Παχύ.
Με τη χωροθέτηση της νέας αυτής δομής στη συγκεκριμένη θέση είναι σαφές ότι διαφωνούμε όλοι. Οι λόγοι δε της διαφωνίας μας είναι ήδη γνωστοί και έχουν συζητηθεί.
Σεβόμενοι όλες τις ήδη ληφθείσες σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και εμμένοντας σε αυτές δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με τη χωροθέτηση δομής στη θέση Άκρα Παχύ της Κοινότητας Συκιάδας και προτείνουμε εναλλακτικά τη χωροθέτηση της κατά τα προηγουμένως αποφασισθέντα από Δημοτικό Συμβούλιο δομής σε δημοτική έκταση στη θέση Μπαμπακιές της κοινότητας Αναβάτου, που θα παραχωρηθεί για χρήση στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με το άρθρο 185 του Ν.3463/2006 για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης της μεταναστευτικής κρίσης.
Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εκτός αστικού ιστού, σε μακρινή απόσταση από οικισμούς, δεν χρησιμοποιείται, δεν έχει οπτική επαφή με κεντρικές οδικές αρτηρίες, δεν έχει οπτική επαφή με τα Δυτικά Τουρκικά παράλια.
Παρακαλούμε να εγκρίνετε την πρότασή μας άλλως να προτείνετε
εναλλακτικές δημοτικές εκτάσεις οι οποίες να συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως ζητούμε από το Σώμα
α) να εκφράσει την απαίτηση προς την Κυβέρνηση να ακυρώσει άμεσα την απόφαση χωροθέτησης δομής στο Θόλος, να συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς την διαδικασία εκκένωσης της ΒΙΑΛ και των διαμερισμάτων και
β) να τονίσει για μία ακόμη φορά ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μόνιμη παραμονή στη Χίο
Έχουμε ιστορική ευθύνη, είναι καιρός να δώσουμε τέλος στην ταλαιπωρία που υφίσταται ο τόπος μας.
Ο Δήμαρχος Χίου
Σταμάτιος Κάρμαντζης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι Απόκριες την δεκαετία του ‘30 σε Λωλόδεντρα και Τάλλαρος, μέσα από τις αναμνήσεις του Παναγιώτη Δ. Καρασούλη
Επόμενο άρθροΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ: Νέο όχι σε καινούργιες δομές προσφύγων- μεταναστών