Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρώτο «μπάρκο» για τους μαθητές του TEENS, εγκαίνια με καλωσόρισμα Π. Τσάκου...

Πρώτο «μπάρκο» για τους μαθητές του TEENS, εγκαίνια με καλωσόρισμα Π. Τσάκου (VIDEO)

433

Με εικόνες από τα δικά του πρώτα μπάρκα, όταν για να πάρει κανείς το πτυχίο του ανθυποπλοιάρχου έπρεπε να μπαρκάρει για 4 χρόνια συνεχόμενα, ο κ. Παναγιώτης Τσάκος υποδέχτηκε τους πρώτους 18 μαθητές της Α΄ Λυκείου, στο πρώτο ιδιωτικό ΕΠΑΛ Ναυτικής Κατεύθυνσης στη χώρα.
Την ημέρα του Σταυρού επέλεξαν οι ιδρυτές του «» να εγκαινιάσουν τη νέα τους προσπάθεια με επίσημους προσκεκλημένους τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιο Κουνάδη αλλά και τον Πρέσβη της Ουρουγουάης στη χώρα μας.

Στο γήπεδο του μπάσκετ, πίσω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του TEENS, δεκάδες ήταν οι προσκεκλημένοι για τα εγκαίνια του ιδιωτικού ΕΠΑΛ. Είχε προηγηθεί ξενάγηση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που αναμένεται να είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο ώστε τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών όπως φιλοδοξεί η διεύθυνσή του.
Καλωσορίζοντας ο κ. Τσάκος τους μαθητές στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Ναυτοσύνης, σημείωσε πως αποτελούσε και αποτελεί τη μοναδική ίσως πρωτιά της χώρας μας.
Εξήρε το επάγγελμα του ναυτικού, σημειώνοντας ότι είναι μαζί χόμπι, αγώνας, πατριδογνωσία, γνώση όλου του κόσμου· «είναι η ζωή αυτή καθ’ αυτή η δουλειά που διαλέξατε να κάνετε παιδιά μου», είπε χαρακτηριστικά στους μαθητές, ζητώντας να σηκωθούν για να τους και τις δουν όλοι και όλες!
«Και αν αυτό που κάνετε σας ευχαριστεί, θα είναι σαν να μη δουλέψατε ποτέ» σημείωσε.

Επισήμανε ότι η δική του γενιά έπρεπε να κάνει μπάρκο για 4 χρόνια για να πάρουν το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου, για να σηκωθούν στο κάλεσμά του αρκετοί συνομίληκοί του ναυτικοί που ήταν στο ακροατήριο.
Μίλησε για τα 4.500 ελληνόκτητα πλοία που θα συναντούν «ένα μεταξύ πέντε σε κάθε λιμάνι» και πόσο υπερσύγχρονα είναι πλέον. Που τότε μόνο τα σκανδιναβικά και αυτά από τη Βόρεια Ευρώπη ήταν τόσο εντυπωσιακά.
«Σε αυτά τα βαπόρια είχαν μέσα και κορίτσια!», θυμήθηκε ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, επαναλαμβάνοντας το με θαυμασμό και με το ακροατήριο να περιμένει να ακούσει τη συνέχεια.
«Τώρα, έχουμε και εμείς κορίτσια. Καπετάνισσες και μηχανικούς», σημείωσε.

Επισήμανε δε στις μαθήτριες του ΕΠΑΛ ότι οι άντρες συνάδελφοί τους θα είναι σαν πατέρες, αδέρφια τους και θα τις συνοδεύουν ακόμα και 4-5 από αυτούς στα λιμάνια, στην έξοδό τους, για να μην τους πουν κανένα «χοντρό» και τις πειράξουν.
Τους εγγυήθηκε ότι το TEENS θα τους προσφέρει γνώση και εκπαίδευση και όλοι, διεύθυνση και προσωπικό (επιλεγμένο μεταξύ 250 καθηγητών που έκαναν αίτηση, οι 90 εκ των οποίων εκτός Χίου) θα τους στηρίξουν. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ήθος των παιδιών που είναι στο Οικοτροφείο «το σπίτι της Μαρίας» που το πρωί επεσκέφθησαν με την ευκαιρία του αγιασμού για τη νέα χρονιά.

Πλαισιωμένος ο Π. Τσάκος από το γιο του, Νίκο, αλλά και τον εγγονό, τους επίσημους προσκεκλημένους του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, έκοψαν μετά το σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, την κορδέλα των εγκαινίων σε ένα Επαγγελματικό Λύκειο που είναι το πρώτο ιδιωτικό στο είδος του.
Και με μεγάλο ερωτηματικό πως θα αντιδράσουν οι μαθητές τις επόμενες χρονιές, ειδικά αυτοί που ακολουθούν την ναυτική εκπαίδευση και κατά πόσο θα υπάρχουν τμήματα από τα Δημόσια ΕΠΑΛ του νομού που θα δουν να χάνουν μαθητές λόγω του ότι θα επιλέγουν το TEENS…