Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πρωτομαγιά 2020: Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός- συγκέντρωση στο Μνημείο Εθνικής...

Πρωτομαγιά 2020: Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός- συγκέντρωση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (πλάνα από Αθήνα)

188

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα πληρώσει ξανά τα σπασμένα της κρίσης ο λαός, στάλθηκε από τους συνδικαλιστές και εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ για συμβολικό γιορτασμό της 1ης Μάη.


Προσυγκέντρωση έγινε στην είσοδο της Απλωταριάς που ξεκίνησε στις 10:30 με το πανό του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου όπου συνδικαλιστές ξεκίνησαν να κατευθύνονται στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην παραλία, όπου ήταν ο χώρος της συγκέντρωσης.

Με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση τόνισαν ότι η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια:
Ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Ξεκαθάρισαν ότι προετοιμάζονται από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών τους.


Στο χώρο παρευρίσκονταν αντιπροσωπείες από ΣΕΣΝΟΧ, Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ, μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου και το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Ακόμα αντιπροσωπεία του συλλόγου απογόνων και φίλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Χίου) όπου έκαναν χαιρετισμό τιμητικά με το Γιάννη Αμπαζή. Ο ομιλητής ανέδειξε την αξία της αντιφασιστικής νίκης, που στις 9 Μάη γιορτάζεται η 75η επέτειός της. “Όσο κι αν προσπαθούν να τη σβήσουν από τη μνήμη μας οι επιτελείς των κυβερνήσεων και της ΕΕ , για να ξεχάσουμε και τον πρωτοπόρο ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στη φασιστική λαίλαπα”, είπε χαρακτηριστικά.


Στη συγκέντρωση το λόγο πήραν ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μάρκος Σκούφαλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής! Είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, τις εργατικές αιματηρές κατακτήσεις, στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας. Είναι μέρα-σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, Η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δε δίνουμε συγχωροχάρτι, δε συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η 1η του Μάη είναι απεργία και έτσι θα τη γιορτάσουμε , οργανώνοντας την πάλη σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς .Δεν θα υποκύψουμε στο κάλεσμα για σιωπητήριο της κυβέρνησης. Εμπνεόμαστε από τους ηρωικούς αγώνες της τάξης μας, τη θυσία των συναδέλφων μας στο Σικάγο, του Μάη του ‘36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή το Μάη του ‘44. Συνεχίζουμε την πάλη τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης.”

“Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη , τους εργαζόμενους στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της «υγειονομικής» κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.
Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ακόμη και στην κορωνίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που αποδεικνύουν τη σήψη και την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλισμού. Την ίδια στιγμή, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί γύρω από αυτό υπονομεύουν τις υπαρκτές δυνατότητες της επιστήμης και της έρευνας, που θα μπορούσαν να δώσουν πιο γρήγορα διέξοδο στη σημερινή πανδημία και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες.
Μας βάζουν μπροστά στην «ατομική ευθύνη» για να κρύψουν τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, κυρίως στα δημόσια συστήματα Υγείας, στην εκπαίδευση , στην προσπάθεια επιβολής σιωπητηρίου στους εργαζόμενους, στην επιδίωξη υποταγής των εργαζόμενων στους στόχους του κεφαλαίου, στην επεξεργασία μέτρων άμεσης οικονομικής κρατικής παρέμβασης προκειμένου να ανακάμψουν το καπιταλιστικό σύστημα και το κέδρος για τους λίγους .
Τα εκατομμύρια ευρώ σε κλινικάρχες , σε καναλάρχες, σε επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο που συνεχίζει να απολύει και να ελαστικοποιεί τις σχέσεις εργασίας, το πολυνομοσχέδιο της Εκπαίδευσης που ρίχνει στον εξεταστικό Καιάδα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών , αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δε μένει στο σπίτι» αλλά χρησιμοποιεί τη δική μας σιωπή για να μας τσακίσει το σπίτι.
Δεν θα πληρώσουμε πάλι οι εργαζόμενοι την ανάπτυξη τους . Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει, όπως πέρασαν κι άλλες στο παρελθόν, ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος,
Υπάρχει διέξοδος! Προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το ιστορικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, αφεντικά, κυβερνήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να παραχαραχτεί. Δεν έχουμε αυταπάτες!!! Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον ταξικό αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών”.
Χαιρετισμό απεύθυνε και η εκπρόσωπος από το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Ολυμπία Κουβαρά λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία, είναι μέρα ιστορικής τιμής και μνήμης των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων εργατών που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά μας βρίσκει στο Μάτι του κυκλώνα. Βρίσκει την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας. Μας βρίσκει να παλεύουμε ξανά για τα δικαιώματα μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για δουλειά και ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας.

Μας βάζουν μπροστά στην «ατομική ευθύνη» και κρύβουν τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, στο δημόσιο συστήματα Υγείας και την εκπαίδευση επιχειρώντας να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους εργαζόμενους.

Με στόχο την υποταγή των εργαζόμενων στις ορέξεις του κεφαλαίου, επιχειρούν να ενισχύσουν για άλλη μια φορά το καπιταλιστικό σύστημα και τη κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, χαρίζοντας εκατομμύρια σε καναλάρχες και κλινικάρχες.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να παλέψουμε ενάντια στις απολύσεις, τη νέα μείωση μισθών και κοινωνικών παροχών.

Να παλέψαμε για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν στο Λαό ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, ώστε να μην πληρώσει ξανά ο λαός τα «σπασμένα» της κρίσης!

Δυναμώνουμε των αγώνα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών, ώστε να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, μπροστά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας, καλύπτοντας συνολικά τις ανάγκες του λαού».

Στη συνέχεια κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Αθήνα- ΠΑΜΕ

Εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις , εκδηλώσεις, μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Στη συμβολική εκδήλωση στο Σύνταγμα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Με τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι απάντησαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης η οποία, επικαλούμενη προσχηματικούς λόγους, επιχείρησε να φιμώσει τη φωνή τους την ώρα που δίνει πράσινο φως στην εργοδοσία να κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση. Έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα για τη συνέχεια και στο κεφάλαιο που επιχειρεί να φορτώσει τη νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. (δείτε βίντεο εδώ με πανοραμικά πλάνα από τη συγκέντρωση)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Bella Ciao», το τραγούδι του αγώνα, σύμβολο αλληλεγγύης και αυτές τις μέρες με τον ιταλικό λαό και όλους τους λαούς που δοκιμάζονται και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας από τις συνέπειες του ορατού εχθρού, του καπιταλισμού, ενώ ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και υψωμένες γροθιές από τους διαδηλωτές (δείτε βίντεο εδώ με τη «Διεθνή»).
Τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες που κάτω από το φετινό σύνθημα «Να μην πληρώσει ο λαός, ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός» συμμετείχαν και διαδήλωσαν με συμβολικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη της χώρας χαιρετίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Χαιρετίζει επίσης «τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους και νέες που βρίσκονται στο σπίτι τους, ενώ θα ήθελαν να βρίσκονται εδώ μαζί μας, να διαδηλώνουμε μαζικά όπως κάθε χρόνο από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, τιμώντας την παγκόσμια μέρα αγώνα της εργατικής τάξης”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυκαλάκι γλυκό, από την Κ. Χατζαντωνάκη
Επόμενο άρθροΕργατική Πρωτομαγιά, της Ευγ. Κώττη