Αρχική Απόψεις Aρθρα Προβλήματα νερού στο Βροντάδο Χίου – Παρέμβαση αντιπροέδρου Δ.Σ. Ν. Νύκτα

Προβλήματα νερού στο Βροντάδο Χίου – Παρέμβαση αντιπροέδρου Δ.Σ. Ν. Νύκτα

62

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Εδώ και πάνω από ένα μήνα ο Βροντάδος, η δεύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη μετά την πόλη της Χίου,πρώην Δήμος και με πληθυσμό 5332 κατοίκους(απογραφή 2011)με αυξητικές πληθυσμιακές εισροές τα τελευταία χρόνια,βιώνει μια πρωτόγνωρη δυσάρεστη κατάσταση με την έλλειψη νερού κυρίως στις υψηλές ζώνες.
Εδώ και πάνω από ένα μήνα οι κάτοικοι του Βροντάδου… θυμήθηκαν τις παλιές μεθόδους συλλογής νερού από τις πηγές η με βυτίο πολλές φορές.
Το τοπικό συμβούλιο στις 21-7-20 πολύ σωστά με έγγραφο του ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση της υδροδότησης του Βροντάδου από την ΔΕΥΑΧ.
ΟΜΩΣ
Μιλάμε για τον πρώην Δήμο που πρωτοπορώντας πριν από 35 περίπου χρόνια είχε λύσει οριστικά το υδρευτικό του πρόβλημα είτε με τις γεωτρήσεις Βασιλειώνικου και Λειβαδίων, είτε με τις αφαλατώσεις του Μηλιγκά είτε με την καλλιέργεια και εκμετάλλευση και άλλων πηγών.Πρώτα με τις εύστοχες ενέργειες του Μάρκου Μεννή αλλά και του Αριστείδη Ζαννίκου μετέπειτα (Κλειδού), ο Βροντάδος είχε ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ. Κάτι που συνέχισαν να απολαμβάνουν οι Βρονταδούσοι και τα επόμενα χρόνια επί Δημαρχίας Παπαληού και Μαλαφή.
Από τις μεγαλύτερες ναυτομάνες της Ελλάδας αντιμετώπισε σταδιακά την αποψίλωση του από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως ΕΛ.ΤΑ, ΟΤΕ, Αστυνομικός Σταθμός, Οίκος Ναύτου, αλλά και την πρώην Εμπορική Τράπεζα που εξυπηρετούσε κυρίως τους ναυτικούς μας και τις οικογένειες τους
Η υποβάθμιση συνεχίστηκε με την συνένωση σε ένα Δήμο το 2011. Τα πρώτα χρόνια της συνένωσης είχε γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε ο ένας Δήμος με τον ορισμό τοπικού Αντιδημάρχου Ομηρούπολης. Αργότερα ο τοπικός Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης έγινε και Αμανής και Καρδαμύλων. Τρεις τεράστιες περιοχές ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν πλήρως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Αιρετών αλλά και των υπηρεσιών.
Και φτάσαμε στο 2020 να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λειψυδρίας ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ.
ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΥΣ;
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον Βροντάδο.
Όπου και να πας υπάρχουν τεράστια προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθημερινότητα των Δημοτών.
Καθαριότητα,σκουπίδια,φωτισμός κοινοχρήστων χώρων,παραλίες,ανακύκλωση,υδροδότηση,έλλειψη πάρκινγκ, είναι μερικά που πιο έντονα ακούει κανείς όσο απομακρύνεται από το κέντρο.Η Αμανή και κυρίως τα απομακρυσμένα χωριά νοιώθουν την απουσία του Δήμου.Το ίδιο και τα Καρδάμυλα αλλά και η Νότια Χίος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αιρετών και υπαλλήλων του Δήμου.
Όμως πως να ελέγξεις με το ελάχιστο προσωπικό που έχεις,τέτοιες αποστάσεις;
Μια λάμπα να πρέπει να αλλάξει στο Μελανιός πρέπει να απασχοληθούν δύο υπάλληλοι και ένα αυτοκίνητο του Δήμου μια ολόκληρη μέρα.
Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το πει κανείς οικονομία κλίμακας.
ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΔΙΠΛΑΝΑ ΜΑΣ ΝΗΣΙΑ ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΣΑΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΓΗΚΑΝ ΧΑΜΕΝΑ;
Οι πληροφορίες λένε ότι παρά τις αρχικές δυσκολίες της διάσπασης υπάρχει μια δυναμική και ένας υγιής ανταγωνισμός που ο καλύτερος συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους.
Δομές όπως η Πολεοδομία, το Λιμενικό Ταμείο, η ΔΕΥΑΧ, ο ΦΟΣΔΑ κ.α., μπορούν είτε να σπάσουν, ή, μετά από συμφωνία να παραμείνουν κάποιες στον ένα Δήμο και κάποιες στον άλλο. Λύσεις θα βρεθούν.
Πολιτική βούληση απαιτείται και αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
Το πρόσφατο Παμβρονταδουσιακό Συνέδριο ανέδειξε μια σειρά προβλημάτων και πρότεινε επίσης μια σειρά λύσεων.
Αν υπήρχε ένας δεύτερος Δήμος με έδρα τον Βροντάδο,πιστεύει κανείς ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν θα είχαν λυθεί;
Πιστεύει κανείς ότι θα στερούμαστε σήμερα το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό;
Στο χέρι μας είναι να ανοίξει ξανά η συζήτηση.
Η ΧΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ.

Νίκος Νύκτας ημ.