Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Προβολή ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη στο ΑΝΤΙΒΑΡΟ

Προβολή ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη στο ΑΝΤΙΒΑΡΟ

106

Σε μια βραδιά αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης καλεί ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο (Καλοπλύτου 44) την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ.
Θα προβληθεί το επίκαιρο ντοκιμαντέρ Η Ακτινοβολία της Αντίστασης (Radiance of Resistance) και θα γίνει σχετική συζήτηση για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και τις πρόσφατες εξελίξεις.
Αφορμή, τα 70 χρόνια από τη «Νάκμπα» («Καταστροφή») με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και τον ξεριζωμό 700 χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα με τις μαζικές δολοφονίες παλαιστίνιων διαδηλωτών από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικά με την ταινία
Το ντοκιμαντέρ «Η Ακτινοβολία της Αντίστασης» (Radiance of Resistance) εστιάζει στον αγώνα των κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Νάμπι Σάλεχ, ενάντια στο ισραηλινό κράτος που κλέβει τη γη τους για την ανοικοδόμηση εποικισμών, που κλέβει το νερό και τις ζωές τους.

Μέσα από τις αφηγήσεις δύο ανήλικων κοριτσιών, της Τζάνα Τζιχάντ και της Άχεντ Ταμίμι, παρακολουθούμε τους αγώνες των κατοίκων, τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς των ανθρώπων του χωριού.
Βλέπουμε τα δυο μικρά κορίτσια να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις διαδηλώσεις, να κάνουν ρεπορτάζ (η Τζάνα Τζιχάντ είναι η νεότερη δημοσιογράφος στον κόσμο) και να αντιστέκονται με σθένος ενώ την επόμενη στιγμή μπορεί να παίζουν με τα άδεια κάνιστρα από τα χιλιάδες δακρυγόνα που έχουν ρίξει οι ισραηλινές δυνάμεις στο χωριό, από το 2009 που έχουν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες.
Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίoυ 2017 το πρωί, η Αχέντ Ταμίμι συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό κατοχής επειδή χαστούκισε έναν ισραηλινό στρατιώτη που είχε εισβάλλει στο σπίτι της. Εξακολουθεί να είναι κρατούμενη ενώ δικάζεται σε στρατοδικείο.
Προσπαθούν να την τρομοκρατήσουν και να την εξευτελίσουν, μάταια όμως. Όταν ο ισραηλινός δικαστής την ρώτησε, «πως χαστούκισες τον στρατιώτη μας;» εκείνη απάντησε: «Βγάλτε μου τις χειροπέδες να σας δείξω»…
Η Αχέντ, δεν είναι η μόνη έφηβη κρατούμενη στις ισραηλινές φυλακές. Περίπου 400 ανήλικα παιδιά κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Τα 130 έχουν προσαχθεί από την ημέρα που η αμερικάνικη κυβέρνηση αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους.
Μετάφραση / υποτιτλισμός: Omnia Tv