Αρχική Απόψεις Face-tweet “Ερχεται μπουρίνι” της Σοφίας Καρασούλη

“Ερχεται μπουρίνι” της Σοφίας Καρασούλη

231
Sophia Karasouli-Milobar

Στη Χίο τα πρωτοβρόχια του φθινόπωρου είχαν την αναστάτωσή τους…”Έρχεται μπουρίνι…” έλεγε η μητέρα, “κλείστε τα νοτινά παράθυρα!!” Κι έτρεχε βιαστική να μαζέψει τα ρούχα της μπουγάδας που στέγνωναν απλωμένα στην ταράτσα. Σφαλίζαμε γρήγορα τα ξύλινα παντζούρια ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στα μαύρα σύννεφα που είχανε μαζευτεί πάνω από το λόφο του Κορακάρη, που η θέα του τότε – πριν από τον οργασμό της ανοικοδόμησης- δέσποζε στο τοπίο. Η μητέρα έφερνε τις λεκάνες με τα “ήμουδα” ρούχα και τ´απλώναμε σε καρέκλες κοντά στην ξυλόσομπα για να στεγνώσουν. Παίρναμε μέσα από την παραθυρόπλακα της κουζίνας και το κλουβί με το καναρίνι να το προφυλάξουμε απ´την μπόρα.

Μετά από ένα- δυό μπουμπουνητά, άρχιζε να πέφτει η δυνατή βροχή και νότιζε το χώμα του κήπου και του χωραφακιού, σκασμένο από την ξηρασία του καλοκαιριού. Θυμάμαι ακόμη εκείνη τη μυρωδιά του…
Έσκυβα και πάλι στα σχολικά βιβλία, αποδιώχνοντας τις θύμησες του περασμένου καλοκαιριού που με πολιορκούσαν με υπόκρουση το μονότονο τραγούδι της βροχής απέξω. Η μητέρα έβαζε το νερό να βράσει για τ´απογευματινό φρασκόμηλο και κοίταζε από τον κιοσέ έξω το στενό -χωμάτινο τότε- δρόμο. “Χείμαρρος έγινε κιόλας…” την άκουγα να μονολογεί. Κι όπως της άρεσε συχνά, σιγοτραγουδούσε ” …έγινε η βροχή χαλάζι, δεν πειράζει… δεν πειράζει…”