Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις ΠΣΑΜΕΑ: συμπεράσματα συνεδρίου και ευχαριστίες για χορηγούς

ΠΣΑΜΕΑ: συμπεράσματα συνεδρίου και ευχαριστίες για χορηγούς

204

Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανωτές της Διεθνούς Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα:
«Η βία και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία των παιδιών και των Ατόμων Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων», που πραγματοποιήθηκε στην Χίο, 9 και 10 Ιουνίου 2017, ευχαριστούν θερμά τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς και τους συμμετέχοντες φορείς, χάρη στους οποίους υλοποιήθηκε η διημερίδα και οι παράλληλες εκδηλώσεις.

Συνδιοργανωτές της διημερίδας ήταν:
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Ο Δήμος Χίου
Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου
Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου για την φιλοξενία
Η ΔΗΚΕΧ για τη φιλοξενία στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου

Υλική βοήθεια προσέφεραν:
American Psychological Association
Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Φεγγουδάκη
Hellenic Seaways
Blue Star Ferries
Aegean Airlines
MASTIHASHOP
Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
EUROBANK ERGASIAS
THE JOHN S. FAFALIOS FOUNDATION
Μαρή Δ. Καρούση
Κωνσταντίνος και Καλλιόπη Καρούση

Διεθνή χαρακτήρα έδωσε στην Διημερίδα η παρουσία και οι εισηγήσεις της Διευθύντριας του A.P.A. κ. Julia Silva και της κ. Lucia Williams, οι οποίες μαζί με τον Παντελή Πρώϊο, ψυχολόγο και συντονιστή του προγράμματος ACT «Μικροί μεγάλοι μαζί εναντίον της βίας» που ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων εφαρμόζει στην Ελλάδα, ανέπτυξαν το τραγικό θέμα της βίας στα παιδιά.

Τον επιστημονικό χαρακτήρα της διημερίδας υπογράμμισαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι με τεκμηριωμένες εισηγήσεις και αναλύσεις στο θέμα της εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής, κατέδειξαν ότι η βία εμφανίζεται ως ενδοσχολική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης τόσο της γενικής όσο και της ειδικής εκπαίδευσης και με πολλές μορφές.
Μετέφεραν όμως και μήνυμα ελπίδας ότι το σχολείο μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όπου αυτό εμφανίζεται. Για το συγκρουσιακό διαζύγιο και τις σοβαρές επιπτώσεις του στα παιδιά μίλησε ο παιδοψυχίατρος Κωνσταντίνος Μπόλιας από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου.

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η παρουσία και οι εισηγήσεις των δομών υποστήριξης που λειτουργούν και παρέχουν υπηρεσίες στο Ν. Χίου, όπως:
Το πρόγραμμα συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Χίου
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου
Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Χίου
Η Κιβωτός του Κόσμου
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Ο Διευθυντής της Αστικής Σχολής Χίου (1ου Δημοτικού Σχολείου) κ. Μάρκος Σκούφαλος, η Ειδική Παιδαγωγός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, κ. Καλλιόπη Καλαμάκη, η Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, κ. Γιάννα Κουμή από το ΕΕΕΕΚ Χίου, έδωσαν τη δική τους άποψη για την εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή.
Η καλή μας φίλη μουσικοθεραπεύτρια, Μίτσυ Ακογιούνογλου, διδάκτωρ του Ιoνίου Πανεπιστημίου και η επίσης μουσικοθεραπεύτρια Φωτεινή Βαϊούλη από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέπτυξαν τον θεραπευτικό ρόλο της μουσικής στα παιδιά και στους ενήλικες, ενώ ο κ. Γιάννης Μηνόγιαννης, ψυχολόγος από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπογράμμισε την αξία της θεραπευτικής μουσικής στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ η πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη με την παρουσία της και την προσωπική της αναφορά έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην διημερίδα.
Τις μεγάλες επιτυχίες στον τομέα του αθλητισμού Α.μεΑ. παρουσίασαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου «Ιωνες», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει πολλά παιδιά και ενήλικες Α.μεΑ. στα προγράμματα στίβου, κολύμβησης, επιτραπέζιου τένις κλπ και έχει αποδείξει ότι ο αθλητισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Ευχαριστούμε επίσης την ομάδα χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ, το μουσικό σχήμα του Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη, καθώς επίσης τον Αντώνη Καφετζόπουλο, οι οποίοι πλαισίωσαν καλλιτεχνικά τις εκδηλώσεις μας για τα 20 χρόνια λειτουργίας και δράσης του Π.ΣΑ.μεΑ.

Καθοριστικό, πρακτικό και ουσιαστικό ρόλο έπαιξε το τμήμα εθελοντών του Παγχιακού Συλλόγου Α.μεΑ. και η ομάδα της οργανωτικής επιτροπής, αφανείς ήρωες, που για μια ακόμη φορά στήριξαν τον σύλλογο στην πραγματικά μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Τέλος ευχαριστούμε τη χιώτικη κοινωνία που στήριξαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας, καθώς και όλα τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή.