Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Ψαρά: εκδηλώσεις για τα 195 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Ψαρά: εκδηλώσεις για τα 195 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

519

Η 195η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, τιμάται το τριήμερο 21 έως 23 Ιουνίου 2019, στο μαρτυρικό μας νησί, με αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριδιταποθήκης το βράδυ του Σαββάτου και κατάθεση στεφάνων την Κυριακή.
Σήμερα Παρασκευή, στις 9.00 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, θα υπάρξει αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα μουσικής από τη Χορωδία Ψαρών και τον μαέστρο Γιώργο Παυλάκο.
Θα ακολουθήσει το παραδοσιακό γλέντι «Με τα ψαριανά καράβια» και τη συμμετοχή των μουσικών Λαμπρινή Κάμπουρα (κανονάκι-τραγούδι), Δημήτρη Κοντούς (λαούτο), Γιώργου Πολιτάκη (κλαρίνο), Ιγνάτιου Αναγνώστου (κρουστά) και Μάρκου Παυλιδάκη (κιθάρα-τραγούδι).
Το Σάββατο 22 Ιουνίου στα εκκλησάκια της Μαύρης Ράχης θα γίνεις τις 7.30 μ.μ. ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκου.
Στις 8.00 μ.μ., Τρισάγιο στο Mνημείο των Πεσόντων, απαγγελία ποιήματος «Η καταστροφή των Ψαρών» και Προσκλητήριο νεκρών.
Οι εκδηλώσεις τα συνεχιστούν στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, όπου μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων θα πραγματοποιηθούν:
– Επετειακή εκδήλωση από τη Χορωδία Ψαρών με τίτλο «Στων Ψαρών την Ολόμαυρη Ράχη»
-Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Κωνσταντίνος Κανάρης»
-Παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος από την Ελένη Καραγιώργη.
-Λαμπαδηδρομία και αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης.
Τέλος την Κυριακή, 23 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, εκεί που προσευχήθηκε ο Κωνσταντίνος Κανάρης πριν ανατινάξει την τουρκική ναυαρχίδα έξω από το λιμάνι της Χίου, θα πραγματοποιηθεί στις;
07:00- Όρθρος – Αρχιερατική θεία λειτουργία
10:00- Δοξολογία για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών – Εκφώνηση πανηγυρικού από τη φιλόλογο Λίλα Παπαδημητρίου.
10:30- Τρισάγιο στο χώρο που υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη
Στις 11.00 στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος.
– Απαγγελία ποιήματος «Η καταστροφή των Ψαρών» από τη μαθήτρια Αθηνά Κλίτσα.
-Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».
Ενώ στις 11.45 στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων θα γίνει η παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, από τη φιλόλογο Λίλα Παπαδημητρίου.
(Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 1.30 μ.μ. με την παράθεση γεύματος από το Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών σε επίσημους προσκεκλημένους).

Διαφήμιση