Αρχική Απόψεις Aρθρα Πυρκαγιά στην Εύβοια, σχόλιο του Ν. Ξυλά- Γραμματέα ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

Πυρκαγιά στην Εύβοια, σχόλιο του Ν. Ξυλά- Γραμματέα ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

80

Με τη φωτιά να καίει στην Εύβοια, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε εμφανίσεις τους στα κανάλια συμφωνούσαν ότι «η καταστροφή δεν έχει χρώματα και ιδεολογίες», «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών περιστατικών», ότι «δεν προσφέρονται για εργαλειοποίηση στην πολιτική αντιπαράθεση» κλπ.
Εν ολίγοις να μη μιλάει κανείς για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, για την πρόληψη, την απαξίωση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης. Να κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι η γη είναι εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοφορίας δηλαδή, γεγονός που οπλίζει και το χέρι κάθε εμπρηστή.
Να μη βγει «άχνα» για την ΕΕ, που δεν θεωρεί «επιλέξιμα» τα έργα προστασίας του λαού γιατί αντίκεινται στον κανόνα του «κόστους – οφέλους» του κεφαλαίου. «Σιγή» για την ΕΕ και τα Κόμματά της που αποθεώνουν τη «δημοσιονομική πειθαρχία», που στεγνώνει τα κονδύλια για έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Κουβέντα για το επιτελικό κράτος, ικανότατο μεν στην υπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, «ανήμπορο» δε στην προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού.
Αυτός είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολουθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, εξ’ ου και το «σιωπητήριο» για τα αίτια του προβλήματος. Δεν πρόκειται για «πολιτικό πολιτισμό» λοιπόν αλλά κανονική «ομερτά» μεταξύ συνενόχων στο έγκλημα.

Του Νέστορα Ξυλά
Γραμματέα της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ