Αρχική Πολιτισμός Βιβλία “Κουβέντα για τον τόπο”, με αφορμή το βιβλίο “Χίος εντός” του Στρατή...

“Κουβέντα για τον τόπο”, με αφορμή το βιβλίο “Χίος εντός” του Στρατή Βογιατζή

119

Το Περιβόλι και η φωτογραφική λέσχη Χίου πραγματοποιούν εκδήλωση την Παρασκευή, 21 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. στον κήπο του Περιβολιού στον Κάμπο (Αργέντη 9-11), στην εκδήλωση:

“Κουβέντα για τον τόπο”
με το Στρατή Βογιατζή
με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του δημιουργού
“Χίος Εντός” από το ΠΙΟΠ.

Θα προβληθεί επίσης βίντεο από το οδοιπορικό του Στρατή Βογιατζή στη Χίο.

Το Περιβόλι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες υγειονομικής προστασίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, τηρεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για τους επισκέπτες του, με τους πρώτους 100 να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης.

“Ο Στρατής Βογιατζής περιηγήθηκε και ερεύνησε φωτογραφικά τον γενέθλιο τόπο του με πιο συνολική και ώριμη ματιά, επιχειρώντας να «διαβάσει» και να αποτυπώσει ό,τι ενυπάρχει στο τοπίο, στα αρχιτεκτονήματα, στον εσωτερικό χώρο των οικιών, στην παρουσία των ανθρώπων. Το φωτογραφικό οδοιπορικό του αναζητεί την ουσία της χιώτικης γης, τον καθημερινό βίο και την εργασία των ανθρώπων της, τις ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις αντιθέσεις του τόπου. Το παλιό και το νέο, το λιτό και το επιτηδευμένο, τους ορεινούς όγκους και την ανοιχτή θάλασσα, τις μεσαιωνικές κατοικίες και τα αρχοντικά του Κάμπου, το αγροτικό και το αστικό χιώτικο σπίτι, όλα στοιχεία ενός αέναου και διαχρονικού διαλόγου.

Συγχρόνως, ο Βογιατζής με το κείμενό του «Το πνεύμα του Τόπου» επιχειρεί να εκθέσει την περιήγησή του μέσω πραγματικών και διανοητικών διαδρομών, παρακολουθώντας τις εναλλαγές του τοπίου και του φωτός στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του χρόνου, καθώς επίσης τις εργασίες και τα συναισθήματα των πορτρέτων του.
Τον τόμο εμπλουτίζουν κείμενα των:
Μανώλη Βουρνού, αρχιτέκτονα ΕΜΠ,
Δημήτρη Τσούχλη, δρ Περιβαλλοντολογίας,
Στέλλας Τσιροπινά, φιλολόγου-δρ Θεατρολογίας και του
Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή MOMus-ΜΦΘ, που ο καθένας από το επιστημονικό του πεδίο «σχολιάζει» τις οικείες φωτογραφίες.

Η νέα έκδοση του ΠΙΟΠ εμπλουτίζει τις βιβλιογραφικές συμβολές του Ιδρύματος για το νησί της Χίου, αναδεικνύοντας τα ζωντανά στοιχεία του χιώτικου πολιτιστικού τοπίου, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των σημερινών κατοίκων της.”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜέχρι τέλος Αυγούστου η έκθεση του Νικόλα Χατζή
Επόμενο άρθροΟρκίστηκε Περιφερειακή Σύμβουλος η Αγλαϊα Κυρίτση