Αρχική Πολιτισμός Τέχνες “Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα”, σε σκηνοθεσία Δ....

“Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα”, σε σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στη Θεσσαλονίκη

143

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
“ Τα βάσανα των ανθρώπων δεν ανασκαλεύονται με αισθητικούς όρους. Το ζητούμενο δεν είναι η νοσταλγία ούτε η θεατροποίηση- πολύ δε περισσότερο η εμπορευματοποίηση της ιστορίας. Ξαναέγραψα το έργο με όρους σύγχρονης τραγωδίας” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμος Αβδελιώδης που υπογράφει (θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία) την παράσταση με τίτλο “Ομμάτια δακρωμένα – Ένα γράμμα για την Τραπεζούντα” που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη μεθαύριο (Παρασκευή 15 Νοεμβρίου) στο Θέατρο “Ράδιο Σίτυ”, στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
“Η τέχνη οφείλει να κατανοεί και να παρουσιάζει τα αίτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όχι για να ξαναβιώνουμε τον πόνο και την αγριότητα σαν αισθητική πραγματικότητα, αλλά σαν αφορμή ενθουσιασμού και θετικής σκέψης, σαν σκέψη για το πώς θα μείνουν άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας, ώστε να μην τρομάξουμε ποτέ ξανά από τον φόβο που γεννάει το μίσος, αλλά να το καταπνίξουμε από την πολλή αγάπη”, σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης που “στήθηκε” με αφορμή το ομότιτλο έργο της Τάνιας Χαροκόπου.
Το έργο διαδραματίζεται στην Τραπεζούντα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- ιστορική στιγμή που μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων αμαύρωσε την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία με τον πιο παράλογο και απρόβλεπτο τρόπο.
“Ο “εχθρός” βρίσκεται πάντα μέσα μας κι είναι γέννημα του φόβου για τον “άλλο”. Κι αυτό είναι που κατατρέχει ως τραγωδία τον σύγχρονο ελληνισμό. Με ταπεινότητα απέναντι στο μέγεθος της ιστορίας αλλά και της τέχνης που την “υπηρετεί” και με απόλυτα ανακαινιστική θεατρική μέθοδο (ηχογραφώ την ερμηνεία των ηθοποιών με μουσικές παραμέτρους), επιχειρώ πλέον ένα βιωματικό κι όχι περιγραφικό θέατρο” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο “ιδιαίτερος” και πολυβραβευμένος θεατρικός αλλά και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.
Όσο για την συνεργασία με τη νεαρή λαϊκή τραγουδίστρια Ειρήνη Παπαδοπούλου, η οποία κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο στην παράσταση , ο σκηνοθέτης υπενθυμίζει πως “ έκανα τις περισσότερες ταινίες μου με ερασιτέχνες ηθοποιούς, είναι πιο εύκολο να καθοδηγήσει ένας σκηνοθέτης “παρθένους” ερμηνευτές στη σκηνή, απ ότι επαγγελματίες …” .
Η παράσταση ανεβαίνει σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη . Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Βερόνικα Αργέντζη, Τάκης Βαμβακίδης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Γεωργία Ζώη, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Fide Kioksal, Σταύρος Νικολαίδης, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πετρόπουλος και σε φιλική συμμετοχή (για τις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης) η Χριστίνα Σαχινίδου.
Τη μουσική συνθέτει και ερμηνεύει σε παγκόσμια πρώτη ο καλλιτέχνης Θεόφιλος Πουταχίδης
Βοηθός σκηνοθέτη : Στεφανία Βλάχου. Καλλιτεχνικός σχεδιαστής – Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος : Ανθή Πετρουλάκη.
Μετά την μεθαυριανή πρεμιέρα στο “ Ράδιο Σίτυ” θα δοθούν 15 συνολικά παραστάσεις (κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή 20.00) ενώ στη συνέχεια η παράσταση θα μεταφερθεί και στην Αθήνα. Τα εισιτήρια στοιχίζουν: 28 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, 18 ευρώ Β Πλατεία και 12 ευρώ φοιτητικό.