Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Ροδίτης: Ξαναλειτουργεί ο Άγιος Γιώργης Βασιλικών!

Νίκος Ροδίτης: Ξαναλειτουργεί ο Άγιος Γιώργης Βασιλικών!

139

Καρφί από Αιγαίο
Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδίτης
Ξαναλειτουργεί ο Άγιος Γιώργης Βασιλικών!

Πρόκειται για τον Άγιο Γιώργη των Βασιλικών, μια υπέροχη και ιστορική Εκκλησία των μεταβυζαντινών χρόνων, που βρίσκεται δίπλα στον μαγευτικό Μαλαγκιώτη, στην περιοχή Μαγεμένα της Βολισσού στα βορειοδυτικά της Χίου!
Από τα πιο ξεχωριστά της σημεία ο τρούλος, που βρίσκεται πάνω από το Ιερό, τα υπέροχα ξύλινα του στασίδια, οι γύψινες διακοσμήσεις και το περίτεχνο πάτωμα.
Κι όμως ήταν εγκαταλειμμένη εκκλησία, με στασίδια σάπια, ο ναός εξωτερικά υπό κατάρρευση, μέσα περίπου στάβλος, φίδια και ποντίκια, μια κατάσταση θλιβερή που ήταν απερίγραπτη όπως είδε όλη η Χίος μέσω ενός ρεπορτάζ που έκανε εκεί η τοπική τηλεόραση πριν λίγα χρόνια.
Ίσως να συγκίνησε αυτή η εικόνα πάντως τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βολισσού, έβαλε ένα στοίχημα και κέρδισε δύο πράγματα.
Το στοίχημα να «αναστήσει» την Εκκλησία σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία.
Εδώ είναι το διπλό κέρδος.
Σύλλογος και Υπηρεσία συνεργάζονται άψογα. Η δουλειά αναστήλωσης και συντήρησης του αρχιτέκτονα Γιώργη Πασχαλίδη, που έκανε τη σχετική μελέτη, θέλει αρκετά χρήματα, τα οποία ο Σύλλογος βρίσκει σταδιακά, στη λογική να γίνει η αρχή και βλέποντας και κάνοντας. Μετά ήρθε αρωγός και το Ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, όπως βοήθησαν – βοηθούν και ανώνυμοι χορηγοί.
Τη Δευτέρα λοιπόν που μας πέρασε κρίθηκε ότι ήρθε η ώρα να έχουμε ένα πρώτο δείγμα του θαύματος της ανθρώπινης θέλησης. Ο Ναός έγινε αγνώριστος!
Στυλώθηκε να μην πέσει, τα στασίδια συντηρήθηκαν μαζί με το τέμπλο, το πάτωμα καθαρίστηκε σε βάθος, αναδείχθηκαν οι γύψινοι διάκοσμοι! Απομένει πολύ δουλειά όπως μας είπε η Αρχαιολόγος Στέλλα Φαϊτακή, όμως ο Σύλλογος είναι συνεργάσιμος και θα τα καταφέρουμε! Και γιατί όχι, αφού έχουμε να κάνουμε με έναν τόπο λατρείας, που έζησε τρεις φωτιές, που αναστηλώθηκε το 1817, έζησε την σφαγή του 1822, τον “χαλασμό” του 1881, την Γερμανική κατοχή, είδε αμέτρητες θύελλες, και τώρα την Δευτέρα του Πάσχα λειτουργήθηκε μετά από 18 χρόνια από τον Ιερέα της Βολισσού Μανώλη Τζιώτη και τον προκάτοχο του, αφού εν πομπή οι χωριανοί μετέφεραν τις εικόνες του Αγιου Γιώργη από την κεντρική Εκκλησία του χωριού, που φυλάσσονταν. Για το ιστορικό της αναστήλωσης μίλησαν εκ μέρους του Συλλόγου η Ευγενία Λαγού και ο Γιάννης Ζορμπάς ενώ ιστορικά στοιχεία κατέθεσε ο Θωμάς Καραμουσλής. Ακολούθησε κέρασμα για να γιορτάσουν το γεγονός!