Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Ροδίτης: Εφαρμόστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος και στη Χίο!

Νίκος Ροδίτης: Εφαρμόστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος και στη Χίο!

185

ΚΑΡΦΙ
από το Αιγαίο
Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδίτης

Με αφορμή ένα αίτημα μιας Ισπανικής Μ.Κ.Ο. να ενοικιάσει μια πρώην κλινική για να την επαναλειτουργήσει για τους πρόσφυγες αλλά και για τους Χιώτες άπορους, κάτι που την Πέμπτη 20/4 δεν έγινε δεχτό από το δημοτικό συμβούλιο Χίου μετά από αντιδράσεις κάποιου κόσμου… Το ίδιο βράδυ σημειώθηκε ένα επεισόδιο κοντά στον καταυλισμό των προσφύγων στην Σούδα, όπου περπατούσαν τρείς νεαροί αλλοδαποί και ξαφνικά δέχτηκαν επίθεση από δυο Χιώτες… Η αστυνομία τους συνέλαβε. Οι διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα, έτσι την Δευτέρα έγινε από Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου η δίκη. Για πρώτη φόρα εφαρμόστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος εδώ στο νησί! Το δικαστήριο επέβαλε στον έναν 18 μήνες φυλακή με 3ετη αναστολή και 5.000 ευρώ πρόστιμο. Στον άλλον 7 μήνες φυλακή με αναστολή. Οι ποινές είναι εφέσιμες να πούμε.
Ενώ ανακοινώσεις καταδίκης έβγαλαν αρκετοί τοπικοί φορείς και κόμματα. Φιλοξενούμε την ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ, ας δούμε παρακάτω τι λέει:
«Για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε τις εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου στη Χίο, με αφορμή την ενοικίαση από ΜΚΟ της κλινικής «Αυγουστή», για παροχή υπηρεσιών υγείας.
Τα επεισόδια τα οποία καθοδηγήθηκαν από φασιστικές δυνάμεις, υποψήφιους βουλευτές της «Χρυσής Αυγής», μεταφέρθηκαν και στον προσφυγικό καταυλισμό στη Σούδα. Αναδεικνύεται και πάλι η ανάγκη να απομονωθούν τέτοιες δυνάμεις από το Χιώτικο λαό, που ξεσπούν στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, συγκαλύπτοντας τα αίτια που γεννούν τον πόλεμο και την προσφυγιά.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων, που μέσα από συμφωνίες με την ΕΕ και την Τουρκία, κρατούν εγκλωβισμένους στο νησί όσους ξεριζώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Απαράδεκτη είναι επίσης και η ανοχή που δείχνεται σε κάθε λογής ΜΚΟ που αλωνίζουν στο νησί.
Τώρα να υλοποιηθεί αυτό που εδώ και καιρό τονίζει το ΚΚΕ ως άμεση ανάγκη:
– Άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα.
– Ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, και με αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ.
– Αποκατάσταση των πιθανών ζημιών, που οφείλονται στη γειτνίαση καταυλισμών με κατοικημένες περιοχές, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
– Να κλείσει η Σούδα και όλα τα hotspots, να μη δημιουργηθούν νέα. Ο λαός μας, αποφασιστικά να απαιτήσει το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και το σταμάτημα της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτό.
-Να απεγκλωβιστεί η χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς και να αποχωρήσει άμεσα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.»