Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Ροδίτης: “Θάνατος” για τα νησιά η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Νίκος Ροδίτης: “Θάνατος” για τα νησιά η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

131

Επειδή το θέμα της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από τις 1\1/2018 των νησιών είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, στην ουσία είναι ένα SOS για την επιβίωση των νησιωτών στους τόπους τους πλέον.
Την Τετάρτη που μας πέρασε είχαμε στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είχαμε μεγάλες και απεγνωσμένες κινητοποιήσεις των φορέων αλλά και των απλών κατοίκων μήπως ο ψηφισμένος νόμος δεν εφαρμοστεί. Εμείς σήμερα δεν μπαίνουμε σε μικροκομματικά πολιτικά παιχνίδια, όπως δεν το κάνουμε συνήθως αλλά κοιτάζουμε την πραγματικότητα.
Αγαπητοί μας εκεί στην κυβέρνηση διαβάστε με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση της Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ που γνωστοποιεί ότι στη συνεδρίαση της 27-9-2017, αποφάσισε ομόφωνα την στήριξη της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Σ’αυτή αναφέρει αναλυτικά:
«Τα νησιά μας μετά την πολυετή οικονομική κρίση δεν αντέχουν και αυτή την επιβάρυνση η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής, όταν ήδη έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τις συνεχιζόμενες, για σειρά ετών, μειώσεις στα εισοδήματά τους και θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού όταν σε σύγκριση με τα νησιά του νοτίου Αιγαίου που έχει αυξητική τάση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μειώνεται, με αποτέλεσμα τη φυγή των νέων από τα νησιά μας. Επίσης η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης των νησιών πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη και να μην παραβλέπεται και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από το προσφυγικό –μεταναστευτικό ζήτημα. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα νησιά μας είναι πράξη αντίθετη στην αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της οικονομίας των νησιών μας και στην «νησιωτικότητα» για την οποία χρόνια αγωνιζόμαστε. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας είναι απαίτηση όλων των κατοίκων.»
Ορίστε και το κομματικό σας όργανο στη Χίο διαφωνεί με αυτό, το αυτονόητο λένε οι άνθρωποι και μπράβο τους που είχαν το θάρρος να βγουν και να το πουν.
Στις επόμενες εκλογές θα πάθετε ένα «Βατερλό» από τα νησιά του Αιγαίου ας μας επιτραπεί ο χαρακτηρισμός. Μόνο που μέχρι τότε η μεγάλη ζημιά θα έχει γίνει στο οικονομικό επίπεδο των νησιών μας και θα είναι ανεπανόρθωτη, διότι θα αναγκαστούν πολλοί να ξενιτευτούν…
Ήδη είναι απογοητευτικά τα πράγματα εδώ στη Χίο, μαγαζιά και επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά…
Καλούμε την κυβέρνηση μας να βρει τρόπο να μην εφαρμόσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ούτε τώρα ούτε ποτέ…

Ο Νίκος Ροδίτης αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΟ ΚΑΡΦΙ.
Αναδημοσίευση από ΚΑΡΦΙ, 25/11/2017.