Αρχική Απόψεις Aρθρα Νίκος Ροδίτης: Καλό αλλά να δουλεύει σωστά το κοινωνικό φαρμακείο

Νίκος Ροδίτης: Καλό αλλά να δουλεύει σωστά το κοινωνικό φαρμακείο

292

ΚΑΡΦΙ από το Αιγαίο
Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδίτης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΚΑΡΦΙ, 4/11/2017

Θα ‘λέγαμε πως ήταν απαίτηση των καιρών η λειτουργία ενός κοινωνικού φαρμακείου στη Χίο να βοηθάει τους οικονομικά ασθενέστερους, όμως αυτό έπρεπε να ήταν ο κανόνας πάντα για ένα κράτος πρόνοιας και όχι η είδηση σήμερα που θα αναδείξουμε. Για μας προσωπικά λοιπόν η ίδρυση ένα τέτοιου φορέα που θα δίνει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα στις ευπαθείς ομάδες είναι κάτι το αυτονόητο. Έτσι ξεκίνησε από τον Ιούλιο την λειτουργία του το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Χίου και που ήδη στις λίστες του έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα 70 Χιώτες που χρήζουν βοηθείας.
Ειδικότερα και όπως εξήγησαν η φαρμακοποιός Αγγελική Κοψάρη και η υπεύθυνη της δομής Ελισάβετ Περράκη τον τρόπο λειτουργίας του φαρμακείου και την διαδικασία για να μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί και κάλεσαν τους απλούς πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και συλλογικότητες να κάνουν τις δωρεές τους σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Οι δικαιούχοι και αυτοί που μπορούν να πάρουν σχετικά σύντομα φάρμακα, περίπου μια βδομάδα, είναι όσοι ανήκουν στην πρόνοια και αφού θα καταθέσουν γνωματεύσεις των γιατρών.
Οι άλλοι που έχουν ανάγκη… άποροι – ανασφάλιστοι, κάνουν αίτηση και πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση, κάτι που μπορεί να κάνει και 20 μέρες…
Εδώ δεν το βλέπουμε με καλό μάτι αυτό, γιατί φοβόμαστε μήπως προσφέρονται σε γνωστούς και φίλους για τον προφανές λόγο… Εκλογές θα έρθουν κάποια στιγμή… Επειδή το θέμα της υγείας είναι ευαίσθητο, καλό θα είναι να μη γίνει κάτι «πονηρό»… Και να προσέξουν να το χειριστούν σωστά λόγω προσωπικών δεδομένων…
Ενώ τα Φάρμακα της συγκεκριμένης δομής θα προέρχονται από προσφορές πολιτών και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων και επιχειρήσεων. Και αυτό επίσης μας προβληματίζει λίγο, θα μπορούσε να βγαίνει ένα ετήσιο ποσό από τον δήμο για αγορά φαρμάκων, γιατί όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, για την ομαλή λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου αναγκαίες είναι οι πρόσφορες των πολιτών σε ΦΑΡΜΑΚΑ και ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ που δεν χρειάζονται και δεν έχουν λήξει.
Σαν προσπάθεια είναι πολύ ωραία αλλά θέλει παραπάνω προσοχή και στήριξη από τον Δήμο Χίου όπως είπαμε…