Αρχική Απόψεις Aρθρα Η πόλη της Χίου θα γιορτάσει με καλικαντζάρους, του Ν. Ροδίτη

Η πόλη της Χίου θα γιορτάσει με καλικαντζάρους, του Ν. Ροδίτη

331

Με έναν νέο και πρωτότυπο τρόπο η πόλη της Χίου θα γιορτάσει φέτος τις μέρες αυτές.
Έτσι λοιπόν για 16 μέρες από την Μονομετοχική Εταιρεία του Δήμου έγινε η διανομή ξύλινων καλικάντζαρων, στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου διαγωνισμού που διοργανώνει.
Καταληκτική ημερομηνία που έπρεπε να επιστραφούν ήταν (προ)χθες Παρασκευή. Σε αυτό το διάστημα όποιος ήθελε αποκτούσε τον δικό του ξύλινο καλικάντζαρο και του έδινε την μορφή που επιθυμούσε. Οι καλικάντζαροι είναι χειροποίητοι κομμένοι σε ξύλο (κόντρα πλακέ θαλάσσης) και οι διαστάσεις τους είναι περίπου 1×0,6 μ.
Ο τρόπος με τον οποίο ήθελε ο καθένας να τον φιλοτεχνήσει ήταν οποιοσδήποτε, από βάψιμο, κολλάζ, ντεκουπάζ, έως γλυπτική και ότι άλλο επιθυμούσε. Πέραν της συμβολής των συμμετεχόντων στο εορταστικό σκηνικό θα υπάρχουν τα εξής οφέλη για όσους το επιθυμούσαν να φιλοτεχνήσουν τον δικό τους καλικάντζαρο: Η δουλειά τους (ο καλικάντζαρος) θα προβληθεί στη σελίδα «Δήμος Χίου» στο Facebook.
Ενώ έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης έως 5/1/2018 και αναγράφεται, εφόσον το επιθυμεί το όνομα του δημιουργού σε ειδικό ταμπελάκι δίπλα στον καλικάντζαρο ώστε οι περαστικοί να ξέρουν ποιος τον φιλοτέχνησε. Λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό για τον καλύτερο καλικάντζαρο οι εξής δυο κατηγορίες, που είναι για τα σχολεία: Το πρώτο βραβείο θα είναι 100€ σε γραφική ύλη που θα ζητήσει το εκάστοτε σχολείο από το Ν.Π.Δ.Δ. Χίου.
Ενώ στην δεύτερη κατηγορία ιδιώτες – οποιοσδήποτε το επιθυμεί, σαν βραβεία θα έχει ένα διήμερο για δύο άτομα στο χωριό της Βολισσού και ένα διήμερο για δύο άτομα στο χωριό των Μεστών που περιλαμβάνουν διαμονή και φαγητό.
Ο διαγωνισμός θα είναι σε ισχύ από 17/12/2017 ημερομηνία κατά την οποία οι καλικάντζαροι θα αναρτηθούν στη σελίδα «Δήμος Χίου» στο Facebook έως 29/12/2017 ώρα 23:59 και οι δημότες θα είναι σε θέση να ψηφίσουν τον δικό τους αγαπημένο καλικάντζαρο κάνοντας του Like.
Το Σάββατο 30/12/2017 ώρα 11:00 θα ανακοινωθούν οι καλύτεροι – οι πιο αγαπητοί στον κόσμο καλικάντζαροι στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου και θα γίνει μία γιορτή λήξης με θεατρικό δρώμενο σκηνοθετημένο και γραμμένο από τον γνωστό Χιώτη ζωγράφο κ. Μπάμπη Κοιλιάρη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το ΚΑΡΦΙ, της στήλης του Νίκου Ροδίτη ΚΑΡΦΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.