Αρχική Green Life Διαδρομές Ομόφωνη παρέμβαση Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ ρουκετοπόλεμου

Ομόφωνη παρέμβαση Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ ρουκετοπόλεμου

136

Ομόφωνη απόφαση στήριξης του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου, με παράλληλο μήνυμα αυτοσυγκράτησης και υποχώρησης τόσο των ρουκετατζήδων όσο και των θιγόμενων κατοίκων, έλαβε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του.
Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια ώστε να αρθούν οι αντιδράσεις εκείνων των κατοίκων που με εξώδικό τους έχουν «παγώσει» το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει μόνον ηθικό χαρακτήρα, αφού στην ουσία το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα στη διεξαγωγή του φαντασμαγορικού αυτού εθίμου.
Πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν προηγηθεί οι ενέργειες του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου που δεσμεύεται για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που μπορεί να σημειωθούν στα σπίτια.
Ανταπόκριση βρήκαν πάντως οι φορείς, όπως και ο Σύλλογος Φίλων Βρονταδουσιακών Εθίμων από τους ρουκετατζήδες που πείστηκαν να μειώσουν κάθετα τον αριθμό των ρουκετών που πριν δύο χρόνια έφτανε τις 120.000.
Το θέμα της διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου πρόκειται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Βροντάδου, την προσεχή Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, και στην ουσία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ώστε οι θιγόμενοι κάτοικοι να συμφωνήσουν στην τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στα σπίτια τους και τα συνεργεία των ρουκετατζήδων να πιάσουν δουλειά για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ρουκετών.
Πάντως η περσινή διακοπή του εθίμου και η φετινή αβεβαιότητα έχουν φέρει δραματική μείωση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Χίου, ειδικά από τουρίστες από την Τουρκία· για τους οποίους ο ρουκετοπόλεμος αποτελούσε έναν πολύ καλό λόγο να επισκεφτούν την περίοδο του Πάσχα το νησί της μαστίχας.

ΦΩΤΟ: Κώστας Αναγνώστου
ΠΗΓΗ: era-aegean.gr