Αρχική Νέα Τοπικά Ανάσταση και… για το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο! (video)

Ανάσταση και… για το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο! (video)

123

Ολική επαναφορά με ρίψη ρουκετών και με πανηγυρικό γιορτασμό της Ανάστασης στο Βροντάδο της Χίου· που με τη στήριξη όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών τοπικών φορέων αλλά και τη συμπαράσταση σχεδόν του συνόλου της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε το έθιμο.
Εκατοντάδες ρουκέτες, πολύ λιγότερες από ότι πριν δύο χρόνια, έπεσαν από τα συνεργεία των ρουκετατζήδων του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής· γιορτάζοντας για τη χαρμόσυνη είδηση του Χριστός Ανέστη.
Και μπορεί να ήταν λιγότερο φαντασμαγορικό το θέαμα, αλλά εξίσου όμορφο και με το λιγότερο αριθμό των ρουκετών.
Η διακριτική παρουσία της αστυνομίας επέτρεψε να γίνει το έθιμο χωρίς προβλήματα αλλά και χωρίς υπερβολές. Οι ρουκετοσύρτες ήταν λιγότεροι που σημαίνει ότι την ίδια ώρα μπορούσε να πέσει περιορισμένος αριθμός ρουκετών. Τα συνεργεία όμως δεν χρειάστηκε να μετακινηθούν, που κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγούσε σε ατυχήματα.

Νευρικότητα με δημοσιογράφους
Ο φόβος πάντως για μηνύσεις, προκάλεσε και αντιδράσεις προς τους δημοσιογράφους από ένα μικρό αριθμό ρουκετατζήδων.
συνέδεσαν όμως άστοχα το θέμα της μεγιστοποίησης του εθίμου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην υπέρμετρη προβολή, ζητώντας την αποχώρηση από τα σημεία ρίψης. Παρά το γεγονός ότι ήταν αποδεκτό από όλους να μην εικονίζονται τα πρόσωπα των ρουκετατζήδων σε φωτογραφίες ή video.

Θιγόμενοι κάτοικοι
Βεβαίως υπάρχουν και οι θιγόμενοι κάτοικοι, που χωρίς προστατευτικά πλέγματα στα σπίτια τους θα έχουν σίγουρα υλικές ζημιές.
Αυτές σε πρώτο πλάνο Δήμος και Επιμελητήριο θα πρέπει να φροντίσουν για την αποκατάσταση τους. Και φυσικά άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σωστή διαχείριση του εθίμου, τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τα συνεργεία, τις υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στους θιγόμενους κατοίκους, αλλά και τις προοπτικές που μπορεί να ανοίγονται από τη νομιμοποίηση του εθίμου και τη δημιουργία φορέα που θα διαχειρίζεται από την προβολή μέχρι ακόμα και την κατασκευή των ρουκετών.
Και φυσικά να μην βρίσκεται η αστυνομία, στη μέση των… πυρών θιγόμενων κατοίκων και υποστηρικτών του εθίμου, αφού ειδικά οι κάτοικοι που επέμειναν μέχρι τέλος στην εξώδικη διαμαρτυρία θεωρούν ότι δεν προστατεύτηκαν όπως έπρεπε από τις αρμόδιες αρχές.
Χρειάστηκε η παρέμβαση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Μιχαηλίδη στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να ενημερωθεί για το ρουκετοπόλεμο, όπως και του Σωματείου Φίλων Βρονταδουσιακών Εθίμων που οργάνωσε και την πολυπληθή παρέλαση –πορεία των ρουκετατζήδων αργά το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου για να λειτουργήσει η αστυνομία διακριτικά καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr