Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια – Alzheimer από Παγχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ,...

Σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια – Alzheimer από Παγχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ, 12/6

78

Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια – Alzheimer, την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 10.00 το πρωί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, αίθουσα συνεδρίων.
Το θέμα του σεμιναρίου είναι «Η πραγματικότητα του ανθρώπου με άνοια και τεχνικές συμπεριφοράς» με ομιλητή τον Δρ Κωστή Προύσκα, Ψυχολόγο – Δρ Γεροντολογίας, Διευθυντή Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ΑΚΤΙΟΣ, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Εταιρείας Νόσου Alzheimerκαι Συναφών Διαταραχών Αθηνών.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε φροντιστές ανθρώπων που πάσχουν από άνοια- Alzheimer και τους παρέχουν υπηρεσίες είτε ως εργαζόμενοι σε δομές που εξυπηρετούν πάσχοντες, είτε ως μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Ο κ. Προύσκας, θα προσεγγίσει το θέμα ανθρωποκεντρικά και αφού περιγράψει και εξηγήσει το πώς βιώνει ο πάσχοντας τη νόσο, θα αναφερθεί στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά και την επικοινωνία των φροντιστών με τους πάσχοντες, ενώ μέσα από παραδείγματα θα δώσει λύσεις σε συγκεκριμένες αντιδράσεις ή καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, όπως η άρνηση για να φάνε ή να πλυθούν ή ακόμη και να πάρουν τα φάρμακά τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η κατανόηση της νόσου είναι το κλειδί για να μπορέσει η οικογένεια να ανταπεξέλθει με υγιή τρόπο. Η αποδοχή είναι αναγκαστικός μονόδρομος. Η εξωστρέφεια και η παραμονή στην Κοινότητα των ανθρώπων με Άνοια είναι ηθική υποχρέωση. Με όλες στις δυσκολίες αυτού του ιδιόρρυθμου ταξιδιού, η Άνοια έχει και χαρές, στιγμές ξεγνοιασιάς και χιούμορ. Έχει παλιές και νέες μνήμες, παιχνίδι και ανακούφιση, έχει και πόνο και αναστάτωση, έχει αλλαγές, αλλά έχει και ικανοποίηση, έχει συναισθηματική ωρίμανση και εξέλιξη, αλλά έχει και θάνατο….».
Η διοργάνωση προγραμματίστηκε κατόπιν σχετικών αιτημάτων, που έλαβε ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ από φροντιστές ατόμων με άνοια – μελών μας, οι οποίοι νιώθουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνει η νόσος στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.