Αρχική Απόψεις Aρθρα SOS για την πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, του Ν. Ροδίτη

SOS για την πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, του Ν. Ροδίτη

250

Αυτή είναι η κατάσταση στην πυροσβεστική υπηρεσία Χίου που συνάντησε η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποτελούμενη από τους Μάρκο Σκούφαλο υποψήφιο Δήμαρχο Χίου και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους της ΛΑ.Σ. Βόρειου Αιγαίου.
Η συνάντηση με το διοικητή και τον υποδιοικητή του σταθμού κ.κ. Βουράκη και Καπελαρίδη αντίστοιχα, ανέδειξε τα φλέγοντα και δυστυχώς μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σώμα και στο νησί της Χίου, αυτά είναι:

Του Νίκου Ροδίτη
Εφημερίδα το καρφί, 24/2/2019

1. Γερασμένος ηλικιακά μέσος όρος των μελών του σταθμού, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των μελών του σταθμού που δεν είναι άνθρωποι από μάρμαρο.
2. Αύξηση των ορίων ηλικίας παραμονής στην υπηρεσία, που δεν είναι υπηρεσία γραφείου, αλλά πρώτης γραμμής, επιτείνοντας έτσι τα προβλήματα.
3. Τριών ειδών συμβάσεις με διαφοροποιημένα καθήκοντα, που στο επιχειρείν δημιουργούν ζωτικά προβλήματα, ασχέτως αν ξεπερνιούνται λόγω της αυτοθυσίας όλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν εποχικοί κοντά στη σύνταξη.
4. Το καλοκαίρι είναι εμφανής η ανεπάρκεια των πληρωμάτων και η επάνδρωση πυροφυλακίων και υποσταθμών δεν είναι ούτε καν οριακή.
5. Ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων είναι γερασμένος, τα περισσότερα έχουν ξεπεράσει τα 15 χρόνια που για πυρόσβεση στην ΕΕ ο χρόνος ανανέωσης είναι τα 6 χρόνια, ενώ υπάρχουν αυτοκίνητα της δεκαετίας του 80. Μέσος όρος ηλικίας τα 20 έτη σε σύνολο 42 οχημάτων.
6. Μάνικες και αναλώσιμα ανεπαρκή, ενώ οι ειδικές στολές σε περιπτώσεις δολιοφθορών με χημικά κλπ, είναι από το 2004, δηλαδή, η ζωή τους είτε έχει λήξει είτε χρειάζονται ανανεώσεις στα υλικά τους. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι αγόρασαν με δικά τους χρήματα τα πλαστικά κιβώτια και τις σακούλες που απαιτούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, αν παρουσιαστεί πρόβλημα με χημικές ουσίες σε φακέλους κλπ.
7. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν ανανεώνει το μισθωτήριο συμβόλαιο απαιτώντας 1000 ευρώ το μήνα, δηλαδή από 5.000, 6.000 το μήνα-το ακριβότερο ενοίκιο πανελλαδικά- με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμιά επιδιόρθωση φθορών και οι πυροσβέστες να κάνουν έρανο μεταξύ τους για να επιδιορθώνουν τις φθορές του κτιρίου.
8. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Υπηρεσία κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στη σύσκεψη πολιτικής προστασίας στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου 2019, ώστε αρχές Γενάρη να γίνει νέα σύσκεψη αποκλειστικά με το θέμα της δασοπυρόσβεσης και ειδικά την προστασία των χωριών της ΒΔ Χίου που βιώνουν την εγκατάλειψη και κινδυνεύουν να τα καταπιεί η φωτιά αφού είναι χωμένα μέσα στη βλάστηση. Ούτε της Περιφέρειας το αυτί ίδρωσε ούτε της Δημοτικής Αρχής Χίου, ώστε να οργανώσουν μια τέτοια σύσκεψη. Προέχουν τα εκλογικά ψηφαλάκια και η ανάπτυξη!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔυστύχημα με μοτοσικλετιστή
Επόμενο άρθροΤελευταίο “σεργιάνι” για τη δικιά μας Κλειώ, συλλυπητήρια μηνύματα