Αρχική Green Life Διαδρομές Στα λημέρια του Γιώργη Πέτικα και του “Ανάμιση ντενεκέ”

Στα λημέρια του Γιώργη Πέτικα και του “Ανάμιση ντενεκέ”

599

Σε “μια βόλτα ήπια περπατητή στην περιοχή του Ανάμιση ντενεκέ, να γνωρίσουμε τα λημέρια του Γιώργη Πέτικα και να δούμε έστω από χαμηλά και ξέμακρα, λόγω των απόκρημνων βραχών που δυσκολεύουν την προσέγγιση, τη σπηλιά που τον φιλοξένησε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ως φυγόδικος στο Πελινναίο, την εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου”, μας καλεί ο συγγραφέας του “Ανάμιση ντενεκέ” Γιάννης Μακριδάκης.

Η πρόσκληση είναι για την Κυριακή 25η Μαρτίου, “όποιοι και όποιες θέλετε να ξεφύγετε από τις εθνικές εορτές και την εθνικιστική έξαρση που προβλέπεται να υπάρξει, ελάτε αν θέλετε να ανεβούμε”, σημειώνει ο Γ. Μακριδάκης

Το ραντεβού θα είναι ώρα 9.00 π.μ. στο 29ο χλμ του δρόμου Χίου-Βολισσού, στη διασταύρωση που πάει για Σπαρτούντα.
“Με τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την έκδοση του Ανάμιση ντενεκέ, θα διαβάσουμε όταν φθάσουμε αποσπάσματα από το βιβλίο και κατόπιν θα κατηφορίσουμε να φάμε σε χωριάτικη ταβέρνα της περιοχής.
Συμμετοχές φυσικά δωρεάν και το φαγητό ρεφενέ.
Δηλώσεις μέχρι Πέμπτη 22/3 στο τηλ 6977.000744, καθώς και στο akridaki@gmail.com
Οι εκτός Χίου που σκέφτονται να έρθουν για σαββατοκύριακο στη Βολισσό, μπορούν να ενημερώσουν έγκαιρα, ώστε να βρεθεί φθηνό σπιτάκι για διανυκτέρευση.

Ανάμιση Ντενεκές- Παρουσίαση: Βίκη Κουτρή
“Το 2008 έπεσε τυχαία στα χέρια μου το βιβλίο «Ανάμισης Ντενεκές» του Γιάννη Μακριδάκη.
Ο ιδιαίτερος τίτλος του με έλκυσε στο να το διαβάσω. Πραγματικά με καθήλωσε.
Όχι τόσο γιατί εξιστορούσε μια αληθινή -και καθ’ όλα τραγική – ιστορία αγάπης που έλαβε χώρα εκατό χρόνια πριν, σε μιά πραγματικά δύσκολη και μεταβατική εποχή για την νησιωτική Ελλάδα, όσο επειδή ο κεντρικός ήρωας της, ο Γιώργης Πέτικας, -ο «Θρύλος» Πέτικας- όπως περιέγραφε η ιστορία, αφενός μεν ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, με ισχυρή προσωπικότητα και με βαθιά αίσθηση αξιοπρέπειας και απόδοσης δικαιοσύνης, αφετέρου δε, ήταν μια μορφή που εξέπεμπε ένα σπάνιο δείγμα γραφής χαρακτήρα, ενός ανθρώπου ο οποίος κατείχε και ένα εξίσου σπάνιο χάρισμα. Να λειτουργεί σαν αετός και να δρα παλικαρίσια και ατσαλένια στα «δύσκολα» πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο προκειμένου να αυτό-δικαιωθεί και να ελευθερωθεί.
Όλα ξεκίνησαν το 1914, σε ένα μικρό χωριό της Χίου, στα Καρδάμυλα. Εξαιτίας ενός φόνου, μιας τραγικής σύμπτωσης, μιας κακής συγκυρίας της στιγμής, με μία μη ηθελημένη πράξη του ο Πέτικας άλλαξε όλη του τη ζωή, ανατρέποντας παράλληλα και τα ήρεμα δεδομένα της μικρής κοινωνίας που ζούσε. Υπερασπιζόμενος τα θέλω του και ακολουθώντας την φωνή της καρδιάς του, εναντιώθηκε στα χρηστά ήθη της τότε εποχής, ήρθε αντιμέπωπος με τις αρχές του τόπου του αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, πληρώνοντας ένα πολύ μεγάλο τίμημα. Με σημαία το πείσμα και τα καμώματά του, το όνομα του απέκτησε τέτοια δυναμική που έγινε θρύλος. Ήταν ένα πρόσωπο στιγματισμένο και παρεξηγημένο, με μια ενσυναίσθηση ηθικής, που είχε τη τόλμη να παλέψει ποικιλοτρόπως με θεούς και δαίμονες για να επιβιώσει και να εξαγνιστεί βρίσκοντας λύτρωση, στα μάτια του Θεού και στις συνειδήσεις των ανθρώπων…”
(από την θεατρική παρουσίαση του “Ανάμισης Ντενεκές», σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου και ερμηνεία Χάρη Χαραλάμπους).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓραφείο Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Χίο- η εικόνα των HOT SPOT (video)
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: το τετράγωνο (The square)