Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣτΕ: Ελεύθερα θα κινούνται οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο

ΣτΕ: Ελεύθερα θα κινούνται οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο

67

Ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της υπηρεσίας ασύλου με την οποία από τον Μάρτιο του 2016 επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία των προσφύγων που είχαν ζητήσει άσυλο σε hot spot νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news247.gr

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με μια απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία και δεν έχει αναδρομική ισχύ, έκανε δεκτή την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες που ζητούσε την ακύρωση της σχετικής απόφασης της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου (10464/31.5.2017) με την οποία είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις προσφύγων σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο, Ρόδο και Σάμο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης «η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια αλλά αντιθέτως, την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιοχές και τη σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν εν μέσω σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης την είσοδο και παραμονή σημαντικού αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των περιφερειών που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος που επιβάλλουν , το αποτέλεσμα της ακυρωθείσας απόφασης να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να η εφαρμογή της να αρχίσει από την προηγουμένη της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στα hot spot των νησιών, θα συνεχίσουν να παραμένουν εκεί ενώ η άρση του απαγορευτικού της ελεύθερης κυκλοφορίας θα αρχίσει για όσους έκαναν αίτηση για άσυλο από χθες.

Η απόφαση του ΣτΕ πάντως δεν απαγορεύει στην διοίκηση να επανέλθει και με νέα απόφαση της, η οποία θα είναι επαρκώς αιτιολογημένη, να απαγορεύει και πάλι την ελεύθερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.