Αρχική Απόψεις Aρθρα Συμβουλές Για Γονείς και Παιδιά Οταν “Mένουμε Σπίτι”, από τη Μ....

Συμβουλές Για Γονείς και Παιδιά Οταν “Mένουμε Σπίτι”, από τη Μ. Καλλιμασιά

162

Τώρα που “Μένουμε Σπίτι” κάτω από αντίξοες συνθήκες τα παιδιά τείνουν να είναι λιγότερο ικανά να εκφράσουν το άγχος και το φόβο και δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν συστήματα άμυνας στην αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουν.
Πώς θα τα βοηθήσουμε:
Αυτό εξαρτάται από εμάς. Σίγουρα μπορεί κάθε γονιός να ‘κουμαντάρει’ ένα νοικοκυριό γεμάτο παιδιά και να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά…

Ελέγξτε το άγχος των παιδιών
Σίγουρα τα παιδιά σας μπορούν να τα καταφέρουν μια χαρά. Όμως, παρόλο που το καθένα είναι διαφορετικό, τα περισσότερα μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία του περιορισμού στο σπίτι για να’ χτίσουν το βασίλειο τους’ στην αυλή με μαγικά ραβδιά και κουβέρτες.
Όμως αν εμφανίσουν ενδείξεις που ως τώρα ως γονιός δεν έχετε παρατηρήσει μιας και οι μέρες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες, τότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και ίσως να ζητήσετε βοήθεια. Εάν το παιδί σας αρχίσει να συμπεριφέρεται με κάποιους από αυτούς τους τρόπους, ενδέχεται να βιώνει μεγάλη πίεση και ανησυχία:
από τη Μαρκέλλα Καλλιμασιά
Ψυχολόγος

• Ίσως να ξαναρχίσει να ‘βρέχει’ το κρεββάτι του
• Να συμπεριφέρεται σαν ‘μωρό’
• Να έχει συχνούς εφιάλτες στον ύπνο του
• Να παρουσιάζει ασυνήθιστη ευερεθιστότητα
• Να έχει δυσκολία να συγκεντρωθεί στην εργασία στο σπίτι-σχολείο
• Να νιώθει πόνους στο στομάχι ή στην κοιλιά του χωρίς να είναι άρρωστο
Προσπαθήστε να μάθετε τι σκέπτεται ή ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού.

Προσεγγίστε το θέμα της καραντίνας με τρόπους που ανταποκρίνονται στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Μιλήστε με τρόπο που να βασίζεται στην ικανότητα του παιδιού ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο που βρίσκεται ώστε να κατανοήσει γενικά θέματα όπως για παράδειγμα τι είναι μια παγκόσμια πανδημία.

Στα παιδιά κάτω των πέντε ετών χρειάζεται να εξηγήσουμε με ήρεμο τρόπο ότι οι μεγάλοι είναι πολύ απασχολημένοι σε όλον το πλανήτη ψάχνοντας να βρουν έναν τρόπο να ‘γιατρέψουν’ τους ανθρώπους που αρρώστησαν καθώς και άλλους ανθρώπους για να μην αρρωστήσουν και αυτοί.
Ο καλύτερος τρόπος που μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε σε αυτό είναι να μην τους ενοχλούμε σε αυτό που προσπαθούν να κάνουν και να μένουμε σπίτι, να πλένουμε τα χέρια μας και να είμαστε ευγενικοί μεταξύ μας στο σπίτι.

Για παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών, μάθετε πρώτα τι γνωρίζουν για την κατάσταση.
Αποσπάστε από το παιδί οτιδήποτε μπορεί να γνωρίζει για φήμες ή απλά για παραπληροφόρηση.
Μην λέτε ψέματα. Παρόλο που ίσως είναι δελεαστικό να πούμε ότι “αυτό θα περάσει σύντομα” ή “μην ανησυχείς αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση”, τα παιδιά σας θα επωφεληθούν αν τους εξηγήσετε και κατανοήσουν την σοβαρότητας της κατάστασης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι ενήμεροι και έτσι να νοιώσουν και ασφαλή.

Σκεφτείτε να παίξετε ένα παιχνίδι μαζί με τα παιδιά
Το να είστε σε καραντίνα δεν σημαίνει ότι είστε τιμωρημένοι. Στο κάτω κάτω, στον κόσμο που ζούμε σήμερα, το να περνάμε πολύ χρόνο όλοι μαζί οικογενειακά θεωρείται πολυτέλεια.

Συζητήστε με τα παιδιά σας ποιές δραστηριότητες τους αρέσουν και τι θέλετε να κάνετε μαζί και κάντε ένα πρόγραμμα που να είναι ευχάριστο για όλους.
Ίσως να θέλετε να αφιερώσετε καθημερινό χρόνο για διάβασμα ή για παιχνίδια εκμάθησης όπως βιβλία ή κάρτες με σχολικά θέματα, μαθηματικά, γεωγραφία.
Ρωτήστε να σας πουν σε ποια θέματα δεν τα πάνε τόσο καλά και ποια είναι εκείνα που τους αρέσουν.
Μετά αναθέσετε ένα συγκεκριμένο τομέα στον καθένα κάθε μέρα για ‘’εργασία’’ – δική τους και δική σας. Ο καθένας την δουλειά του δηλαδή. Όμως μην ξεχνάτε ότι είναι μια υπέροχη χρονική στιγμή για να ‘γνωριστείτε’ καλύτερα και να διασκεδάσετε όλοι μαζί.
Μπορείτε ακόμα να κάνετε και έναν κατάλογο όπου ο καθένας από εσάς μπορεί να σημειώνει ιδέες για δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε παρέα όπως μερικές σαν και αυτές:

• Εβδομαδιαία ημέρα για μαγειρέματα
• Καθημερινή πρακτική μιας ξένης γλώσσας
• Μια διασκεδαστική εκδήλωση ιστορικού χαρακτήρα με οικιακά αντικείμενα ( με βραβεία αν καταφέρετε να απομνημονεύσετε μια ομιλία για κάποιο θέμα που θα το παρουσιάσετε σε όλη την οικογένεια)
• Διαγωνισμό κοπής και στολισμού φρούτων
• Εβδομαδιαίο μαραθώνιο κινηματογράφου με περιστρεφόμενη επιλογή αυτού που θα είναι υπεύθυνος για την επιλογή της ταινίας που θα δείτε.
• Ανακαίνιση ενός δωματίου στο σπίτι
• Ορισμένες ώρες κηπουρικής
• Εβδομαδιαία βραδιά μουσικής και χορού (όλοι θα μπορούσαν να επιλέξουν κάτι διαφορετικό και να πάρουν τη σειρά τους)
• Διαδικτυακή επίσκεψη μουσείων

Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί και να συνεχιστεί!

Αλλά η κύρια εστίαση θα πρέπει να είναι η συνεργασία με τα παιδιά σας για τη δημιουργία μιας ενιαίας προσέγγισης για την αντιμετώπιση αυτής της αλλαγής από κοινού, σαν οικογένεια.

Καθένας στην οικογένεια μπορεί να νοιώσει ασφαλής αντί να αισθάνεται φοβισμένος,ανήσυχος και περιορισμένος.
Αυτή η καραντίνα θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που δεν συνειδητοποιήσατε ακόμη πως εσείς και η οικογένειά σας τον χρειαζόταν για να συνδεθείτε ακόμα περισσότερο.

Είναι ευθύνη όλων των γονέων να είναι προσπαθούν να μεγαλώνουν, υγιή, σταθερά και ασφαλή παιδιά … και θα δείτε ότι αυτό θα σας χρειαστεί ακόμα περισσότερο και στο μέλλον!