Αρχική Νέα Τοπικά Συνάντηση ΛΑΣ με συνδυασμό “Η Βολισσός αλλάΖΕΙ” τοπικού συμβουλίου Βολισσού

Συνάντηση ΛΑΣ με συνδυασμό “Η Βολισσός αλλάΖΕΙ” τοπικού συμβουλίου Βολισσού

87

Δημογραφικό, προστασία του περιβάλλοντος, υγεία και άλλα θέματα μπήκαν στη συζήτηση κατά τη συνάντησης της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον αυτόνομο συνδυασμό της κοινότητας Βολισσού.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 16-5-2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υποψηφίου Δημάρχου Χίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκου Σκούφαλουβκαι των στελεχών και υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης Κλαίρης Κωστάλα, Φραγκούλη Κυλαδίτη και Ελένης Κωστάλα, στη Βολισσό με τα στελέχη και υποψηφίους του συνδυασμού του αυτόνομου τοπικού συμβουλίου “Η Βολισσός αλλάΖΕΙ” Σωτήρη Θεοδώρου, Καίτης Κυλαδίτη, Ευγενίας Λαγού και Σωτήρη Παραδείση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΛΑΣ:
Οι υποψήφιοι του τοπικού συμβουλίου, αναφέρθηκαν στους στόχους τους όσον αφορά το δημογραφικό, που έχει ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση της Βολισσού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση και αξιοποίηση υδάτινων πόρων, την τουριστική ανάπτυξη, το θεματικό τουρισμό (περιπατητικός θρησκευτικός, τουριστικό καταφύγιο και μαρίνα) και τον πρωτογενή τομέα.
Όσον αφορά το δημογραφικό η ΛΑΣ συμφώνησε και πρότεινε ότι πρέπει να γίνει επιδότηση ενοικίων ως κίνητρο και για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειες των μαθητών και όσων υπαλλήλων ή επαγγελματιών επιλέγουν τη Βολισσό ως τόπο μόνιμης διαμονής και δουλειάς.
Επίσης έγινε αναφορά στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών από χωριά της Αμανής προς τη Βολισσό, που μέχρι σήμερα χρονίζει, αφού δεν έχει λυθεί επαρκώς και αναφέρθηκαν οι ενέργειες της παράταξης της ΛΑΣ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το πολυδύναμο –στα λόγια – ιατρείο καθώς και τη μεταφορά ασθενών από την περιοχή προς το νοσοκομείο Χίου που γίνεται με εθελοντή οδηγό, τονίστηκε ότι αποτελεί και αρμοδιότητα του δήμου, παρόλο πού την αποποιείται.
Έτσι τέθηκε το θέμα διεκδίκησης μόνιμου οδηγού του ασθενοφόρου καθώς και η πλήρη στελέχωση του ιατρείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με πιέσεις προς τη σωστή πάντα κατεύθυνση. “Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε βάλει το θέμα των αγροτικών ιατρείων για όλα τα χωριά του Δήμου Χίου στο Δ.Σ. ως θέμα αιχμής”, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

“… ως θέμα αιχμής και η συμμετοχή των κατοίκων σε δημοκρατικές διαδικασίες (συναντήσεις, συσκέψεις, λαϊκές συνελεύσεις).”
Ειδικότερα για τις λαϊκές συνελεύσεις τονίστηκε ότι είναι ένας λαϊκός κυριαρχικός θεσμός, ο οποίος έχει εντέχνως παραμεριστεί για λόγους ιδίων σκοπιμοτήτων, που όμως είναι απαραίτητος.

Για την”Ρήτρα της Αμανής”, που έμεινε στα χαρτιά, με ευθύνη όσων δημοτικών αρχών πέρασαν μέχρι σήμερα, συμφωνήθηκε ότι θα μπορούσαν να επιτευχθούν με αυτήν πολλοί λαϊκοί στόχοι και στα 19 χωριά που περιελάμβανε.

Για τα πολιτιστικά συμφωνήθηκε ότι είναι χρήσιμη και απαραίτητη η προτεινόμενη από του ίδιους δημιουργία πολυχώρου στο εγκαταλειμμένο ελαιοτριβείο του χωρίου, που αποτελεί και δημοτική περιουσία. Εκεί θα μπορούσαν να εκτεθούν έργα τέχνης, λογοτεχνίας, λαογραφίας, να φιλοξενηθούν εικαστικές εκθέσεις, βιβλία του σπουδαίου βολισσιανού παιδαγωγού Μ. Παπαμαύρου κ.λπ.

Για το αξιόλογο περιβάλλον της Βολισσού προτάθηκε να δημιουργηθεί στις εκβολές του Μαλαγκιώτη ένα κέντρο παρατήρησης πτηνών, φυτών του υδροβιότοπου και μία περιπατητική διαδρομή μέχρι τους νερόμυλους, πράγμα που θα απέφερε στον τόπο πολλαπλά οφέλη (εκπαίδευση, έρευνα, οικολογικός τουρισμός).

Από τη ΛΑΣ και το Μάρκο Σκούφαλο, δόθηκε η υπόσχεση ότι “θα στηρίξουμε κάθε απαίτηση με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μεταξύ μας μια συνεχής επαφή, μια διασύνδεση και ότι και οι ίδιοι θα προωθούν τα προβλήματα της περιοχής, διεκδικώντας και απαιτώντας, ώστε να δημιουργηθεί μία κινηματική κατάσταση. Επιμείναμε στα πλαίσια των διεκδικήσεών τους σε καμία περίπτωση να μη μείνει απέξω ο προϋπολογισμός του χωριού, πράγμα βασικό για τον προγραμματισμό κάθε έργου.
Κλείνοντας αναφερθήκαμε στον ενιαίο χαρακτήρα που έχουν δημοτικές περιφερειακές και ευρωεκλογές, και συνεπώς συνδεδεμένη και ενιαία πρέπει να είναι και η ψήφος σε κάθε περίπτωση,ώστε η μία να μην αναιρεί την άλλη, στηρίζοντας ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια”.