Αρχική Νέα Τοπικά Συνάντηση Μηταράκη με Δημοτική Αρχή Χίου, που μιλά για άμεση δημιουργία “αναγκαίας...

Συνάντηση Μηταράκη με Δημοτική Αρχή Χίου, που μιλά για άμεση δημιουργία “αναγκαίας δομής”

52

Συνάντηση… ζύμωσης καταρχήν της Δημοτικής Αρχής Χίου για να θέσει το θέμα της Κλειστής Δομής, έτσι όπως το θέτει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και στη συνέχεια να έρθει αυτό το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, φαίνεται να αποτέλεσε η συνάντηση του Υπουργού το απόγευμα του Σαββάτου με το Δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου αλλά και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου.
Εχοντας παραιτηθεί δε ο αντιδήμαρχος Χάρης Μπουρνιάς από τη θέση του, χωρίς μέχρι και σήμερα Τρίτη 26/1/21 να έχει βγει ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή, η συζήτηση αποτυπώνεται με το ακόλουθο δελτίο τύπου από το Δήμο Χίου:

“Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους και τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου.

Σε αυτό το πλαίσιο ακολούθησε διεξοδική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός δήλωσε την ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης και του ιδίου στο να αποδώσει τους χώρους της ΒΙΑΛ άμεσα και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο, καθώς και για τρέχοντα αριθμητικά δεδομένα (2400 άτομα στη ΒΙΑΛ από 6100), σημειώνοντας τη συνέχιση του έργου μείωσης των ροών και των διαμενόντων προσφύγων, ενώ τόνισε τη διαδικασία επιταχυνόμενης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ακολούθως επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση και αναγκαίο έργο, το οποίο αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης είναι η άμεση δημιουργία κλειστής δομής με όλες τις δυνατότητες ελέγχου και ασφαλείας για τον ντόπιο πληθυσμό, το οποίο προχωρά επιτυχώς και στα γειτονικά νησιά.

Ο Δήμαρχος και οι λοιποί συμμετέχοντες, υπογράμμισαν την αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης λύσης με οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ, προκειμένου να ανασάνει το Χαλκειός που έχει υποστεί το τεράστιο βάρος της προσφυγικής κρίσης όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτή τη βάση δήλωσαν ότι αποτελεί επίσης πιεστική ανάγκη η συνέχιση της μείωσης των προσφυγικών ροών των φιλοξενουμένων, αλλά και η άμεση δημιουργία της αναγκαίας δομής, εκτός αστικού ιστού.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι είναι δεδομένη η απαίτηση ρεαλιστικής λύσης στο πρόβλημα και εκ μέρους της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς η κλειστή δομή εμμέσως θα επιδράσει ακόμα περισσότερο στην μείωση των ροών, θα δώσει στοιχεία ασφάλειας στην αγορά και σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο στις κινήσεις των προσφύγων, κάτι το οποίο αποτελεί μέγιστη κοινωνική υποχρέωση με την τρέχουσα κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Υπουργός σημείωσε ότι σκοπός του είναι η πλήρης κατανόηση όλων των παραμέτρων του προβλήματος από όλους και η αποδοχή αυτής της μόνης αποτελεσματικής λύσης.

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο Δήμαρχος τόνισε ότι η υπεύθυνη θέση του ιδίου και της Δημοτικής Αρχής δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αποτελεί σταθερή και πάγια θέση, η αδιάλειπτη έγνοια για το καλό του τόπου μας, για τα Καμπόχωρα και το Χαλκειός και όλη τη Χίο. Ως εκ τούτου βήμα- βήμα παρακολουθούνται όλα όσα προαναφέρθηκαν, διότι το ζητούμενο για το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή – που φέρει την βαριά ευθύνη της διοίκησης σε δύσκολες καταστάσεις, είναι οι υπεύθυνοι χειρισμοί για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος για την ασφάλεια και την κανονικότητα της ζωής των συμπολιτών μας και του τόπου μας μέχρι να φύγει και ο τελευταίος μετανάστης/πρόσφυγας από το νησί μας”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιμελητήριο Χίου: άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ
Επόμενο άρθρο“Χίος Μπροστά” για ΔΕΥΑΝΧ: Δημοπρατεί σε ξένο οικόπεδο έργο 1 εκ. ευρώ