Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Συνήγοροι υπεράσπισης: Από τις καταθέσεις δεν αποδεικνύονται οι κατηγορίες για τους 35...

Συνήγοροι υπεράσπισης: Από τις καταθέσεις δεν αποδεικνύονται οι κατηγορίες για τους 35 Μόριας

124

Με τη μεταφορά του σχολιασμού των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι οι μάρτυρες κατηγορίας δεν προσέφεραν τίποτα στην απόδειξη των κατηγοριών, από την πλευρά της προέδρου Πρωτοδικών Χίου στους 35 κατηγορούμενους πρόσφυγες- μετανάστες από τη Μόρια· ολοκληρώθηκε η 2η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της Δίκης -και για κακουργηματικές πράξεις- των συλληφθέντων στις 18 Ιουλίου 2017 στη Λέσβο.
Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, αστυνομικών και ενός πυροσβέστη, που αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν συγκεκριμένους δράστες στα επεισόδια, ειδικά σήμερα μετά από ένα χρόνο. Αυτό που απαντούσαν στις ερωτήσεις είναι ότι συνελλήφθησαν -όταν δόθηκε η εντολή- αυτοί που πετούσαν πέτρες.
Στο θέμα της πυρκαγιάς ελαιώνα που γειτνιάζει με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια, ο 2ος κατά σειρά μάρτυρας -πυροσβέστης στο επάγγελμα- παρόλο που δήλωνε ότι και τώρα τους γνωρίζει, φάνηκε ότι δεν ήταν έτσι. Συγκεκριμένα άλλους υπέδειξε και σε άλλους αποδείχθηκαν ότι είχαν τις κατηγορίες με την ανάγνωση των ονομάτων. Μάλιστα η κατάθεσή του αποδυναμώθηκε περισσότερο όταν στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για το πότε έγιναν οι συλλήψεις φάνηκε ότι κάποιοι βρίσκονταν ήδη στην αστυνομική διεύθυνση Μυτιλήνης και κατέθεταν για τα επεισόδια.
Σχετικά εξάλλου με τις φωτιές σε κάδους, οι αστυνομικοί ήταν κατηγορηματικοί πως δεν υπήρχε κίνδυνος να μεταφερθεί η φωτιά στα κοντεϊνερ.
Διαμαρτυρία για την αργή διαδικασία ασύλου
Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ενώ τα επεισόδια ξεκίνησαν περί τις 11 το πρωί, όταν μετά από καθιστική διαμαρτυρία ακολούθησε και πορεία από το σημείο λειτουργίας των υπηρεσιών ασύλου στην είσοδο του ΚΥΤ της Μόριας, επιστροφή και τούμπαλιν και με τους διαδηλωτές από τους αρχικά 60 να φτάνουν στα 200 άτομα (σε ένα πληθυσμό των 3-3.500 προσφύγων- μεταναστών), οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά τις 4.00 το απόγευμα. Τότε φαίνεται πως δόθηκε η εντολή και άρχισαν οι επιθέσεις κατά των διαδηλωτών, αφρικανικής κυρίως καταγωγής, για να οδηγηθούμε στις συλλήψεις των 35.
Σημαντικό στοιχείο επίσης ότι αν κάποιοι ήθελαν θα μπορούσαν να βγουν από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ κατά του αστυνομικούς θα ήταν αδύνατο να μπουν νέα άτομα από απέξω.
Οι αστυνομικοί στις καταθέσεις τους υποστήριξαν εξάλλου ότι είχαν απομακρυνθεί οι υπόλοιποι πρόσφυγες- μετανάστες από τα κοντεϊνερ, κάποιοι μάλιστα είχαν ειδοποιηθεί να φύγουν, και περιφέρονταν στους δρόμους προς Μόρια και Παναγιούδα.
Στην ουσία της υπόθεσης πάντως, τα επεισόδια δεν θα ξεκινούσαν σε καμιά τους μορφή αν έτρεχαν πιο γρήγορα οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και από ότι φαίνεται ισότιμα μεταξύ των προσφύγων- μεταναστών ανεξάρτητα της εθνικότητάς τους.
Τη δίκη την παρακολουθούν και 2 διεθνείς παρατηρητές από τη Γαλλία, 2 από την Ολλανδία και ένας από την Μεγάλη Βρετανία, ενώ ισχυρότατη είναι η αστυνομική δύναμη.
Μετά τις 12 περίπου το μεσημέρι, διορθώθηκαν και τα προβλήματα με τι μικροφωνική οπότε ακούγονται καλύτερα οι διερμηνείς.
Η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Πέμπτης με τα αναγνωστέα έγγραφα και την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες των κατηγορουμένων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr