Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Συνήγορος του Πολίτη: Ερευνα για παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα της FRONTEX- παρέμβαση Κ....

Συνήγορος του Πολίτη: Ερευνα για παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα της FRONTEX- παρέμβαση Κ. Αρβανίτη

199

Ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε από τον Μηχανισμό Αναφορών της FRONTEX καταγγελία για κακομεταχείριση και παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα που βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο και ξεκινά έρευνα για το περιστατικό.

Πρόκειται για την δεύτερη ατομική αναφορά για επαναπροώθηση που διαβιβάζεται εντός του 2021 στον Συνήγορο από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αναφορών, μεταξύ άλλων καταγγελιών για παραβίαση δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις της FRONTEX από πράξεις των εμπλεκομένων οργάνων της χώρας.

Σύμφωνα με την καταγγελία οι ελληνικές αρχές του επιτέθηκαν βίαια και τον επαναπροώθησαν παράνομα στην Τουρκία το Σεπτέμβριο μαζί με ομάδα άλλων προσφύγων, περνώντας τον προφανώς κι αυτόν για πρόσφυγα.

Την ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία έφερε στο φως ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την επιβεβαιώνει η Ευρωπαία Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ζητά από την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Δήλωση Κ. Αρβανίτη


Άλλο ένα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την εγκληματική και ανεύθυνη πολιτική επαναπροωθήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό. Στο σχετικό ρεπορτάζ των New York Times δημοσιεύεται  καταγγελία ενός διερμηνέα, υπαλλήλου της FRONTEX, ο οποίος καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του, τον ξυλοδαρμό, τη στέρηση της αξιοπρέπειας και των υπαρχόντων του, και την προώθησή του, μαζί με άλλα 100 άτομα στην Τουρκία, από τις ελληνικές αρχές.

Η σοβαρή αυτή καταγγελία, μέσα από έναν έγκριτο δημοσιογραφικό οργανισμό, είναι αρκετή για να ανησυχήσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ύλβα Γιοχάνσον, όχι όμως και την ελληνική κυβέρνηση: Μετά την μόνιμη επίλυση του προσφυγικού που προανήγγειλε πρόσφατα ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το διαζύγιό της με την πραγματικότητα, αρνούμενη αυτήν την καταγγελία όπως τόσες άλλες, με το «δεν είναι αυτό που νομίζετε», προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων μας.

Κι αν για την Κυβέρνηση είναι απλά Τετάρτη, εμείς θεωρούμε ότι η συστηματική καταπάτηση του Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Δικαίου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Δεν αξίζει στη χώρα μας το διεθνές ρεζίλι που της επιφυλάσσουν οι πολιτικές Μητσοτάκη. Και με την ανέμελη αντιμετώπιση τόσο σοβαρών καταγγελιών, η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που πετυχαίνει είναι να αφήσει για άλλη μια φορά τη χώρα μας έκθετη.

Διαφήμιση