Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Συνταξιούχοι ναυτικοί σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο παραπέμπεται η...

Συνταξιούχοι ναυτικοί σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο παραπέμπεται η λύση…

187

Τη δέσμευσή του επανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, πως στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της απασχόλησης συνταξιούχων στο διδακτικό προσωπικό της ΑΕΝ, και θα ισχύσει από 01.01.2017.
Απαντώντας την Πέμπτη, 12/12/19, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος επέβαλλε μια τιμωρητική λογική στους συνταξιούχους εκείνους οι οποίοι μπορούν και θέλουν ακόμα να προσφέρουν, καλλιεργώντας έτσι τον ηλικιακό ρατσισμό.

Στην εισήγησή του ο Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι «το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε όταν πριν από δύο μήνες ο κ. Μηταράκης, αιφνιδιαστικά, με έγγραφό του απέκλεισε τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ναυτικούς από την εξαίρεση της περικοπής κατά 60% της σύνταξής τους», δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και προκαλώντας την οικονομική εξόντωση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών, μιας και το έγγραφο αυτό έχει αναδρομική ισχύ.
“Ο κ. Μηταράκης για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων”, κατέληγε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης για να υπάρξει η αντίδραση του υφυπουργού Εργασίας σε νεώτερη ανακοίνωση,  επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε και στη Βουλή και καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κληροδότησε ένα σημαντικό πρόβλημα και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα καλείται να το επιλύσει και θα το επιλύσει».

Το βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή

Το δελτίο τύπου του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη:

Χίος, 12 Δεκεμβρίου 2019

Θέμα: Απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Νότη Μηταράκη σχετικά με την περικοπή συντάξεων στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ναυτικούς.

Απαντήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χίου Α.Μιχαηλίδη σχετικά με την περικοπή κατά 60% των συντάξεων των συνταξιούχων εκπαιδευτικών ναυτικών, μετά από έγγραφο του Υφυπουργού Εργασίας και Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη.
Όπως δήλωσε ο Βουλευτής, το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε όταν πριν από δύο μήνες ο κ. Μηταράκης, αιφνιδιαστικά, με έγγραφό του απέκλεισε τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ναυτικούς από την εξαίρεση της περικοπής κατά 60% της σύνταξής τους. Η εξαίρεση αυτή αφενός μεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και αφετέρου προκαλεί την οικονομική εξόντωση των συνταξιούχων εκπαιδευτικών μια και το έγγραφο αυτό έχει αναδρομική ισχύ.
Ο κ. Μηταράκης, αντιπολιτευόμενος στην ουσία την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προσπάθησε να αιτιολογήσει την κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησε, αναφερόμενος στον νόμο Κατρούγκαλου. Απέφυγε να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στην επίλυση του ζητήματος, κάνοντας γενικές αναφορές σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η Κυβέρνηση. Στην απάντησή του επιχείρησε με διάφορες στρεψοδικίες, να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού την ίδια ώρα που, όπως υπογραμμίσαμε, συνταξιούχοι ναυτικοί εκπαιδευτικοί λαμβάνουν ήδη προειδοποιήσεις από τον ασφαλιστικό τους φορέα, ότι θα τους περικοπούν συντάξεις.
Ο κ. Μηταράκης για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.

Απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη στο παραπάνω δελτίο τύπου:
“Πρώτον, με νομοθετική μας παρέμβαση η οποία θα ενσωματωθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα εξασφαλιστεί η απαλλαγή των συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΝ, από το ενδεχόμενο καταβολής αναδρομικών, και θα έχει ισχύ από 01.01.2017 έως τις 31.07.2020.

Δεύτερον, τόνισε πως η προηγούμενη επιστολή του κ. Πετρόπουλου, δεν είχε καμία νομική βάση και εξέθετε τους συνταξιούχους καθηγητές σε κίνδυνο αναδρομικών κρατήσεων, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Μιχαηλίδης.

Τρίτον, ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ένας καταστροφικός νόμος, ο οποίος καλλιεργούσε τον ηλικιακό ρατσισμό και αποτελούσε αντικίνητρο για τους συνταξιούχους εκείνους που μπορούσαν και επιθυμούσαν να εργαστούν, κάτι στο οποίο επίσης είδαμε να συμφωνεί ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ ο ίδιος ψήφισε το συγκεκριμένο νόμο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με το νέο ασφαλιστικό στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική επανεξέταση της συγκεκριμένης διάτασης με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για το σύνολο των συνταξιούχων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κληροδότησε ένα σημαντικό πρόβλημα και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα καλείται να το επιλύσει και θα το επιλύσει”.