Αρχική Απόψεις Aρθρα Τα Καρδάμυλα εκπέμπουν SOS, του Τάσου Ποδιά

Τα Καρδάμυλα εκπέμπουν SOS, του Τάσου Ποδιά

111

Έκλεισαν ήδη ο Δήμος, που υποβαθμίστηκε σε Τοπική Κοινότητα, το Τελωνείο, το γραφείο του ΟΤΕ, τα τρία δημοτικά σχολεία που έγιναν ένα και ακολουθεί το υποθηκοφυλακείο, αφού εντός του έτους θα μεταστεγαστούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της περιφέρειας μέσα στην πόλη της Χίου.

Αν παρακολουθήσουμε την πορεία των απογραφών μεταπολεμικά, παρατηρούμε ότι ο πληθυσμός του χωριού μας μετά το 1961 που έφθασε στο μεγαλύτερο νούμερο δηλαδή 4.654 μόνιμοι κάτοικοι, ακολουθεί φθίνουσα πορεία με μοναδική «αναλαμπή» το 1991, όπου βέβαια τότε με προτροπή του τότε Δημάρχου, μετακινήθηκαν και απογράφησαν στα Καρδάμυλα, αρκετοί συμπατριώτες μας που διαμένουν στην Αθήνα. Αυτό έγινε για οικονομικούς λόγους, δηλαδή ο Δήμος μας για τα επόμενα 10 χρόνια (1991-2001) θα έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για έργα (ΣΑΤΑ) βάσει αυτού του πληθυσμού και ήταν πολύ σημαντικό.

Παραθέτω παρακάτω τις απογραφές των κατοίκων του χωριού μας ανά δεκαετία μετά το 1951 μέχρι και την τελευταία, αυτή του 2011. Η επόμενη χρονιά δηλαδή το 2021 θα είναι χρονιά απογραφής και εκεί θα διαπιστώσουμε ότι, δυστυχώς, οι μόνιμοι κάτοικοι των Καρδαμύλων (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Πυργιά, Ναγός, Γιόσωνας) θα είναι κάτω από 1000.
ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ 1951 ΜΕΧΡΙ 2011:
1951=3.605,
1961=4.654,
1971=2.920,
1981=1.891,
1991=2.226,
2001=1.900,
2011=1.643 (Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθυσμό μας για τα έτη πριν από το 1951*).
Βέβαια το φαινόμενο είναι όχι απλά Ελληνικό αλλά τουλάχιστον Ευρωπαϊκό. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 2100 η Ελλάδα θα απαριθμεί 5.500.000 κατοίκους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν λύσεις. Δύσκολα θα απαντήσει κανείς μονολεκτικά.
Προτάσεις υπάρχουν, για τα Καρδάμυλα. Όμως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των φορέων του χωριού μας, από το Τοπικό Συμβούλιο μέχρι τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, αλλά και τους Απανταχού Καρδαμυλίτες που εκφράζονται μέσα από το Σύνδεσμο Απανταχού Καρδαμυλίων, το Kardamylian Foundation, τον Καρδαμυλίτικο Σύλλογο της Ν. Υόρκης, αλλά και μεμονωμένους επιφανείς Καρδαμυλίτες.
Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία, εν όψει της κατάρτισης του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης, το νέο ΕΣΠΑ, που θα καταρτισθεί εντός του τρέχοντος έτους και θα χρηματοδοτεί έργα και μελέτες. Εμείς ως Καρδάμυλα, έχουμε την τύχη να προηγούμαστε των άλλων Κοινοτήτων, γιατί λόγω της ύπαρξης του Foundation, έχουμε τη δυνατότητα της εκπόνησης μελετών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μελέτες που θα πρέπει, επιτέλους, να εκμεταλλευθεί ο Δήμος Χίου.

Η συγκυρία φέρνει στο Υπουργείο Πολιτισμού μια εξαιρετική συμπατριώτισσα, την κα Μενδώνη, την οποία πρέπει να επισκεφθεί Καρδαμυλίτικη αντιπροσωπεία, για ένταξη του μεγάλου έργου του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ στο υπό κατάρτιση ΕΣΠΑ. Η μελέτη είναι έτοιμη. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση που μπορεί να γίνει άμεσα με πολύ μικρό κόστος.
Η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, όνειρο δεκαετιών, είναι έτοιμο από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων, αν δεν προχωρήσει η κατασκευή του μέσω άλλων χρηματοδοτήσεων.
Αυτά είναι δυο έτοιμα έργα για ένταξη.
Θα φέρουν την άνοιξη αυτά τα έργα; Από μόνα τους όχι. Χρειάζεται να σχεδιαστεί η σωστή λειτουργία τους.
Για παράδειγμα στο κλειστό γυμναστήριο μπορούν να διοργανώνονται περιφερειακοί αγώνες μπάσκετ, πινγκ- πονγκ και βόλεϊ, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα φέρουν στον τόπο μας, σε περιόδους μη τουριστικής κίνησης, επισκέπτες και έτσι να δουλέψουν οι επαγγελματίες του χωριού μας. (Καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες).
Το ίδιο και το Ναυτικό μουσείου, που βέβαια από μόνο του είναι πόλος έλξης επισκεπτών. Όμως μπορούν να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως γίνονται και σε άλλα μουσεία, πάντα με στόχο την επέκταση της επισκεψιμότητας των Καρδαμύλων.

Όμως κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο έργο που θα μπορούσε να σταματήσει την αφαίμαξη του πληθυσμού είναι η μεταφορά της μηχανικής σχολής Χίου στα Καρδάμυλα. Ενέργεια που είχε προταθεί από τον πρώην Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χρ. Παπουτσή ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφθεί τα Καρδάμυλα για αυτό το λόγο. Τότε ολιγωρήσαμε… Τώρα επιβάλλεται. Περίπου 400 φοιτητές φοιτούν στις τρεις τάξεις της σχολής. Αν υποθέσουμε ότι οι μισοί είναι Χιώτες, οι οποίοι θα πηγαινοέρχονται στην πόλη, οι υπόλοιποι θα μένουν Καρδάμυλα με ότι αυτό συνεπάγεται. Και βέβαια κάποιους από αυτούς θα επισκέπτονται ανά διαστήματα οι γονείς και κηδεμόνες τους.

Η κίνηση που έγινε από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, με την ίδρυση του «Σπιτιού της Μαρίας» βοήθησε πολύ τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μήπως θα πρέπει να εξεταστεί η μεταφορά της «Κιβωτού του κόσμου» από το Αίπος στα Καρδάμυλα; Γνωρίζω ότι ψάχνουν απεγνωσμένα για χώρο, προκειμένου να μεταφερθούν. Έτσι θα ενισχυθεί και το σχολικό κέντρο στο οποίο φέτος γράφτηκαν μόνο οκτώ (8) παιδιά στην πρώτη τάξη. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια στα δυο λύκεια θα φοιτούν τόσοι μαθητές όσοι για να κλείσει το ένα από τα δύο. Έτσι κάποιοι γονείς θα αναγκαστούν να μετοικίσουν με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση στο χωριό μας.

Η αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων στο 643 ΤΕ επίσης είναι μία ενέργεια που πρέπει να εξεταστεί. Θυμάμαι τότε που υπηρετούσαν στο στρατόπεδό μας πάνω από 300 άτομα, όταν έβγαιναν εξόδου, γέμιζαν οι καφετέριες του χωριού. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο αριθμό αξιωματικών οι οποίοι εκτός του ότι νοίκιαζαν κάποιο σπίτι, συμπλήρωναν σημαντικά τα σχολεία και τους συλλόγους μας.

Θα μου πείτε είναι εύκολα να γίνουν αυτά; Απαντώ ευθέως ΟΧΙ. Χρειάζεται συντονισμός, όπως ανέφερα και πιο πάνω, αλλά προσπάθεια και ΠΙΣΤΗ από όλους. Η λύση δεν θα έρθει από τον ουρανό. Ούτε από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, τις οποίες πρέπει να πείσουμε ότι τις θέλουμε συμπαραστάτες και οι οποίες έδειξαν με τη μέχρι σήμερα στάση τους, ότι ούτε αυτά που προσφέρει ο πρώην δήμος Καρδαμύλων στο ταμείο δεν έχουν επιστρέψει στον τόπο μας και αυτά με οικονομικά στοιχεία που κατέθεσα στο Δημοτικό συμβούλιο Χίου.
Ό τι έγινε τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το μεγάλο έργο του λιμανιού, για το οποίο πρέπει να ευγνωμονούμε το συμπατριώτη μας Νίκο Βάγια (ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας με την προηγούμενη κυβέρνηση) υπολείπονται κατά πολύ αυτών που κατάφεραν οι τελευταίες (πριν την ενοποίηση) δημοτικές αρχές Καρδαμύλων και το Kardamylian Foundation στο οποίο συνεχώς απευθύνονται, λες και δεν έχουν καμιά υποχρέωση απέναντι μας.

Συμπερασματικά θα συμφωνήσω με την πρόταση του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, να δημιουργηθεί μια Ομοσπονδία Καρδαμυλίτικων σωματείων, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εντός και εκτός Καρδαμύλων σωματεία του χωριού μας. Η Ομοσπονδία αυτή, αρχικά θα καταγράψει τις προτάσεις από όλα τα μέλη της, θα βάλει προτεραιότητες και με τη βοήθεια επώνυμων συμπατριωτών μας θα προσπαθήσει να προωθήσει τη λύση των προτάσεων.

Αν αυτό δεν είναι αποδεκτό, ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρδαμυλίων, υπό τη νέα του διοίκηση θα πρέπει να συγκαλέσει Παγκαρδαμυλίτικο συνέδριο όπου θα συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ.

Τασος Ποδιας 7 ώρ.

*Σημείωση chiosnews:
Παραθέτουμε δημογραφικά στοιχεία προ του 1951 από το “Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδας”- εκδόσεις ΤΑ ΝΕΑ, που μάλιστα μετά το 1940 τα χωρίζουν και σε οικισμούς (Καρδάμυλα- Μάρμαρο). Ετσι βλέπουμε ότι 1928, 1940 και τέλος 1961 είχαμε πληθυσμό ακόμα και πάνω από 4.500 άτομα:
Καρδάμυλα
1928: 4.421
1940: 2.837
1951: 1.320
Μάρμαρο
1928: –
1940: 1.839 (ΣΥΝΟΛΟ: 4.676)
1951: 2.259 (ΣΥΝΟΛΟ: 3.579).