Αρχική Green Life Διαδρομές Τα παιδιά του (2ου ΓΕΛ) Θερμαϊκού γνωρίζουν τη Χίο με τα βιβλία...

Τα παιδιά του (2ου ΓΕΛ) Θερμαϊκού γνωρίζουν τη Χίο με τα βιβλία του Γ. Μακριδάκη

197

3 ώρες

Τα παιδιά, μόλις μπήκαμε στη γειτονιά του Φρουρίου, ιδίως δυο κορίτσια συνονόματα, οι δυο μας Χρύσες, έβαλαν την βόλτα μας στην λογοτεχνική της βάση. Μου μίλησαν για την συγκίνησή τους όταν διάβασαν το βιβλίο, αλλά ιδίως όταν είδαν το θεατρικό και τον Βασίλη Βασιλάκη στον ρόλο του Κωσταντή να εξέρχεται για πρώτη φορά από το Φρούριο.
Με ρώτησαν κατά πόσον είναι πραγματική η ιστορία του Κωσταντή και μου ζήτησαν να πάμε και στο λιμάνι, ώστε να δούμε το σημείο που έγινε ο βομβαρδισμός του Βίριλ, αλλά και την αναθηματική επιγραφή με τα ονόματα των νεκρών του βομβαρδισμού.
Τότε συνειδητοποίησα ότι είχα κοντά μου κάποια παιδιά που είχαν διαβάσει το βιβλίο, είχαν δει το θέατρο και τώρα περπατούσαν στα ιστορικά και μυθιστορηματικά σημεία των γεγονότων που είχαν γνωρίσει. Μια λογοτεχνική περιήγηση με τα όλα της δηλαδή, και μια ιδέα για μελλοντικές δράσεις.

Περιηγηθήκαμε λοιπόν στο Φρούριο, ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη αρχαιολόγο στον παλιό τουρκικό μεντρεσέ, νυν γραφεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, μπήκαμε στα παλιά οθωμανικά λουτρά, πήγαμε κατόπιν στο Ιστορικό Γυμνάσιο της Χίου, στην Βιβλιοθήκη Κοραή και στο Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη.
Μια ωραία γεμάτη βόλτα στο κέντρο της πόλης και επιστροφή στη Βολισσό για το απογευματινό λογοτεχνικό εργαστήρι μας.

Ευχαριστώ την Στέλλα Φαϊτάκη, αρχαιολόγο την Άννα Χαζίρη και την Δέσποινα Καλαγκιά, διευθύντρια και υπάλληλο αντίστοιχα της Βιβλιοθήκης Κοραή για τις ξεναγήσεις
Ευχαριστώ ιδιαίτερα την αρχαιοφύλακα Μίνα Καλαμάρη για την ξενάγηση των παιδιών στη Νέα Μονή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕμπορικός Σύλλογος- πασχαλινό ωράριο καταστημάτων
Επόμενο άρθροΜαστίχα Χίου, φάρμακο και για τριγλυκερίδια και λίπος στο συκώτι