Αρχική Απόψεις Aρθρα Τα θέματα των ΑμεΑ στο δημοτικό συμβούλιο Χίου!, του Ν. Ροδίτη

Τα θέματα των ΑμεΑ στο δημοτικό συμβούλιο Χίου!, του Ν. Ροδίτη

99

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα άτομα με αναπηρία συζητήθηκαν λεπτομερώς και επί μακρόν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019. Κεντρική εισήγηση από τους εκπροσώπους των ΑμεΑ έγινε από την πρόεδρο του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα, ενώ σε επιμέρους ζητήματα αναφέρθηκαν και άλλοι εκπρόσωποί τους. Κεντρικό ζητούμενο από όλες τις παρεμβάσεις ήταν η εξασφάλιση συνθηκών προσβασιμότητας σε όλους τους χώρους, που κινούνται κι όλοι οι άλλοι πολίτες, δηλαδή κτίρια, αξιοθέατα, παραλίες κ.λπ.

Του Νίκου Ροδίτη
Εφημερίδα το καρφί, 2/2/2019

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε στις δράσεις της δημοτικής αρχής, ενώ σε κάποια στιγμή έκρηξής του καταφέρθηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο σε όσους αντιδρούν στο σχέδιο για την αστική ανάπλαση της πόλης, η οποία – μεταξύ άλλων – αντιμετωπίζει με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο πλείστα όσα ζητήματα των ΑμεΑ στην πόλη.
Η παράταξη της ΛΑ.Σ. σε σχετικό σχόλιο της στο «Κ», μας αναφέρει τα εξής: «Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, εξ αντικειμένου στεκόμαστε υπερασπιστές και συμπαραστάτες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, στον αγώνα τους. Το λέμε αυτό γιατί είμαστε και η μόνη δύναμη που παλεύουμε για μια καθολικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Η αναπηρία είναι ένα «χρυσωρυχείο» κερδών για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, το φάρμακο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα απαραίτητα βοηθήματα, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ, έργα υποδομών για την πρόσβαση, η εκπαίδευση στα ειδικά σχολεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν και αυτονόητα για αυτές τις ευαίσθητες ομάδες, να είναι ζητούμενα όπως ανέδειξαν πρόσφατα οι φορείς τους στη Χίο και το Β. Αιγαίο. Τα ΑμεΑ αποτελούν «κόστος και βάρος» για αυτό το σύστημα αφού η «επένδυση» στη λύση ακόμα και των αυτονόητων εξαρτάται από το αντίστοιχο επιδιωκόμενο κέρδος. Σ’αυτό το δρόμο, των «μπαλωμάτων», των αμφίβολων ΕΣΠΑ, κινείται και η τοπική διοίκηση που αποδέχεται και υπηρετεί τις πολιτικές των περικοπών. Η τεράστια ανεργία, οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, είναι αποτέλεσμα αυτής της ταξικής πολιτικής, αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ΑμεΑ. Αυτήν αντιπαλεύουμε γι’αυτό και δυναμικά η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το αναπηρικό κίνημα, που μαζί με τους εργαζόμενους μπορούν με τον αγώνα τους να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις».