Αρχική Νέα Τοπικά Θέτουν το θέμα οδηγού στο ασθενοφόρο Βολισσού μετά το θάνατο του Πυροσβέστη

Θέτουν το θέμα οδηγού στο ασθενοφόρο Βολισσού μετά το θάνατο του Πυροσβέστη

42

Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς, για το θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Χρυσούλη, με κύριο στοιχείο την οργή για το γεγονός ότι δεν έχει οδηγό (αλλά ούτε και διασώστη) το ασθενοφόρο που διαθέτει το Πολυδύναμο Ιατρείο της Βολισσού.
Και το οποίο θα μπορούσε να καλύψει άμεσα τουλάχιστον το περιστατικό που σημειώθηκε κοντά στο χωριό Κατάβαση της Δημοτικής Ενότητας Αμανής.

Συλλυπητήρια μηνύματα

“Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε την ανείπωτη θλίψη μας για τον άδικο και ξαφνικό χαμό του συναδέλφου μας Ματθαίου Χρυσούλη την ώρα του καθήκοντος”, αναφέρει το Σωματείο Πυροσβεστών περιφέρειας Χίου και νήσων Β. Αιγαίου και συνεχίζει:
Αυτές οι στιγμές απαιτούν σιγή και προσευχή για να τιμήσουμε τον εκλιπόντα και να αφήσουμε την οικογένεια του να πενθήσει όπως εκείνη επιθυμεί. Τις επόμενες μέρες όμως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στο ότι ο Ματθαίος Είναι ο τέταρτος συνάδελφος τα τελευταία 9 χρόνια από την υπηρεσία Χίου που φεύγει σε τόσο μικρή ηλικία από την ίδια αιτία.
Εν έτει 2021 και μετά από τόσα περιστατικά και τόση συζήτηση τα τελευταία χρόνια στην Αμανή, δεν υπήρχε οδηγός να οδηγήσει το ασθενοφόρο ώστε να εξαντλήσει ο συνάδελφος οποίες πιθανότητες είχε ώστε να επιβιώσει.
Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του με την υπόσχεση ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους σε οτιδήποτε χρειαστούν.
Φίλε Ματθαίο, καλό σου ταξίδι”.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, δίνει την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε τον Αρχιπυροσβέστη, που έφυγε με αυτό τον τρόπο. Σημειώνει όμως ότι «τούτη την ώρα υπερτερεί η σπαρακτική σιωπή και η υπόκλιση με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στο απίστευτα τραγικό γεγονός».

Αντίθετα η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, τονίζει ότι έρχονται στην επιφάνεια οι αντίξοες και επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες που εργάζονται οι πυροσβέστες και την «ανυπαρξία γιατρού εργασίας που είναι απαραίτητο να συνοδεύει τις αποστολές, όπως και την ανυπαρξία προληπτικού ιατρικού ελέγχου του προσωπικού της πυροσβεστικής σε όλα τα επίπεδα και σε τακτά διαστήματα».
Σε ότι αφορά την έλλειψη οδηγού στο ασθενοφόρο, σημειώνει ότι «έρχεται να συμπληρώσει την τραγωδία της οικογένειας» και καλεί κυβέρνηση και ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος, να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των πάγιων προβλημάτων του σώματος, να αγκαλιάσουν τις οικογένειες των αδικοχαμένων πυροσβεστών που έπεσαν πάνω στο καθήκον.
«Την κάλυψη των κενών θέσεων στην πυροσβεστική, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία και το ΕΚΑΒ”, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, ετούτη την ώρα τα λόγια είναι φτωχά για να διώξουν τη θλίψη όσων άφησε πίσω του, οικογένεια, συναδέλφους, συγγενείς και φίλους. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη και κουράγιο να αντέξουν αυτή την οδυνηρή απώλεια».
Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης «εκφράζει την βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 43χρονου αρχιπυροσβέστη».

Πολιτικά κόμματα
«Από τον Ιούνιο του 2020, και όχι για πρώτη φορά, το ΚΚΕ επεσήμανε ότι την Αμανή καλύπτει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με μόλις ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή, ενώ αυτή τη στιγμή οδηγό δεν έχει ούτε το ασθενοφόρο που βρίσκεται στα Καρδάμυλα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ. Ενώ σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ.
«Είμαστε πλέον αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο το αυτονόητο δικαίωμα των νησιωτών στην ίση μεταχείριση από την Πολιτεία», τονίζει από την πλευρά του το Επιμελητήριο Χίου.

«Η απώλεια του 43χρονου αρχιπυροσβέστη στη Χίο, εν ώρα υπηρεσίας, μας γεμίζει θλίψη. Εξ ίσου θλιβερή είναι και η βάσιμη υποψία που υπάρχει πως ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να είχε σωθεί, αν στον πλησιέστερο δήμο υπήρχε απλώς ένας οδηγός για το ασθενοφόρο της περιοχής», αναφέρει μαζί με τα θερμά του συλλυπητήρια ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Καμίνης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου
“Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και στους συναδέρφους του.
Ο συμπολίτης μας, το πιθανότερο να είχε σωθεί αν το ασθενοφόρο της Αμανής είχε οδηγό και τον μετέφερνε έγκαιρα στο νοσοκομείο της Χίου.
Δυστυχώς η εγκατάλειψη, η αδιαφορία, οι ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία, έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως για το νησί μας είναι τα χωριά της Αμανής που βρίσκονται μακριά από την πόλη.
Για την θέση του οδηγού στο συγκεκριμένο ασθενοφόρο της Βολισσού το πρόβλημα υπάρχει πολλά χρόνια, και ξεκινά από το γεγονός ότι είναι ιδιωτική δωρεά. Η έλλειψη πρωτοβουλιών και διάφορες ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν αφήσει το ασθενοφόρο δίχως οδηγό, και την Αμανή χωρίς επαρκή υγειονομική προστασία.
Πρέπει επιτέλους να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες κινήσεις για να αποκτήσει οδηγό το ασθενοφόρο, ώστε να μπορεί να μεταφέρει έγκαιρα τους ασθενείς στο νοσοκομείο. Επίσης ένα κέντρο υγείας στην Αμανή, είναι απαραίτητο.”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΝΕ Χίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ..

Πρόσληψη οδηγού
«Η ΕΓ Χίου της ΑΔΕΔΥ απαιτεί επιτέλους η κυβέρνηση και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος, να σκύψουν πάνω στα πάγια και διαρκή προβλήματα του σώματος, να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυσή τους , να αγκαλιάσουν τις οικογένειες των αδικοχαμένων πυροσβεστών που έπεσαν πάνω στο καθήκον, να τιμήσει έμπρακτα τη μνήμη τους και όχι με λόγια του αέρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Ενώ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου «ενώνει τη φωνή της με τους φορείς που ζητάνε πρόσληψη οδηγού στα βορειόχωρα», ενώ θέτει και «την έλλειψη απινιδωτών στα πυροσβεστικά οχήματα».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση του ΚΚΕ στη βουλή μετά τον θάνατο πυροσβέστη στη Χίο
Επόμενο άρθροΛωβοκομείο, στην Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Β. Αιγαίου (βίντεο)