Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Το 11ο Δημοτικό Χίου στο COMARNIC Ρουμανίας με το ERASMUS+

Το 11ο Δημοτικό Χίου στο COMARNIC Ρουμανίας με το ERASMUS+

141

Με γεμάτες τις αποσκευές από εμπειρίες γύρισε η αντιπροσωπεία του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου- Αστική Σχολή από την πόλη COMARNIC της Ρουμανίας.
Την αντιπροσωπεία του σχολείου, αποτελούμενη από το Δ/ντη Μάρκο Σκούφαλο, τη Στέλλα Λάρδα συντονίστρια του προγράμματος στο σχολείο και τους δασκάλους Μαρία Κουνή και Ηλία Κλεισσά, υποδέχτηκε η Δ/ντρια του απογευματινού σχολείου δημιουργικής απασχόλησης «MarthaBibescu» Angela Nasoulea, δάσκαλοι, τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους.

Δείγμα της φιλίας και της συναδέλφωσης ανάμεσα στα σχολεία, τους υποδέχτηκαν με τον παραδοσιακό τους τρόπο, προσφέροντας ένα είδος τσουρεκιού και αλάτι.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και στα έργα των μαθητών και μια αρχική σύσκεψη πάνω στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών και τις ξεναγήσεις τόσο τις εκπαιδευτικές, όσο και στους εργασιακούς χώρους.
Την επομένη έγινε η παρουσίαση του θεατρικού έργου σχεδιασμένου από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία των 6 χωρών (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία, Ιρλανδία, Φινλανδία,Ρουμανία), βασισμένο πάνω στα τρία χρόνια των ταξιδιών του JAN που αποτελούσε τη μασκότ του προγράμματος με τίτλο «On a journeywiththeartist».

Το έργο θα παρουσιαστεί από το σχολείο και στη Χίο, στο Ομήρειο στις 12 Ιουνίου.
Στην παράσταση ακούστηκε το μελοποιημένο τραγούδι του JAN σε αγγλικούς στίχους και μελοποίηση του Christi-MariouPopa, με παρουσία γονέων, του δημάρχου της πόλης και εκπαιδευτικών στελεχών.

Το μεσημέρι σε μια σεμνή τελετή αντηλλάγησαν τιμητικές πλακέτες και δώρα εκ μέρους του φιλοξενούντος σχολείου και του σχολείου της Χίου, ένα μέρος εκ των οποίων, είχαν παρασχεθεί από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.
Ταυτόχρονα σβήστηκαν τα κεράκια των τριών γόνιμων χρόνων του προγράμματος αφιερωμένων στις τέχνες και τα γράμματα.
Επόμενες μέρες κύλησαν γρήγορα με επισκέψεις στους εθνικούς δρυμούς της περιοχής, το ορυχείο αλατιού και την πρωτεύουσα το Βουκουρέστι που αποτελεί μια πανέμορφη πόλη με κλασικά κτίρια, μεγάλα πάρκα πρασίνου αλλά και πολλές αντιθέσεις δυτικού τύπου οικείες και σε μας (ανεργία, κυκλοφοριακή συμφόρηση, άναρχη και ασύμβατη οικοδόμηση, πένητες κλπ).
Η ενημέρωση πάνω στα εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών έδειξε ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση από της ελληνικής πραγματικότητας.
Στην τελική σύσκεψη του προγράμματος μοιράστηκαν τα διπλώματα συμμετοχής, καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες της τελικής αξιολόγησης και εκφράστηκε η επιθυμία από την πλειοψηφία των χωρών που συμμετείχαν, να σχεδιάσουν ένα καινούριο πρόγραμμα, που όσο απαιτητικό και να είναι , αποτελεί εκπαιδευτική παρακαταθήκη για τα παιδιά και τους δασκάλους.
Τη Δευτέρα, 28/5, με συγκίνηση αποχαιρετιστήκαμε αλλά και με την ευχή για καλή αντάμωση σε ένα νέο πρόγραμμα.