Αρχική Απόψεις Aρθρα Το κλίμα αλλάζει στον πλανήτη. Ας αλλάξουμε το κλίμα στην πολιτική!!, του...

Το κλίμα αλλάζει στον πλανήτη. Ας αλλάξουμε το κλίμα στην πολιτική!!, του Μ. Μπάκα, υπ. ευρωβουλευτής με Οικολόγους Πράσινους

67

Καθώς φτάνουμε στην ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δυστυχώς οι περισσότεροι ελάχιστα ασχολήθηκαν με την ουσία της εκπροσώπησης μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έκανε πολλά βήματα πίσω τόσο στο περιβάλλον όσο και στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιωμάτων, δημοκρατίας με αποτέλεσμα την έκρηξη των λαϊκίστικων κομμάτων, ακροδεξιών και εθνικιστών. Το δίλημμα για μας και τα παιδιά μας είναι: Προοδευτική απάντηση με δημοκρατία, ειρήνη με περιβαλλοντική ποιότητα και ευημερία ή ακροδεξιά – εθνικισμός με αυταρχισμό, ανισότητες, περιβαλλοντική υποβάθμιση και βία;

του Μιχάλη Μπάκα
υποψήφιος ευρωβουλευτής
συνεπικεφαλής καμπάνιας
Οικολόγων Πρασίνων

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ απαντούν στην οικολογική και οικονομική κρίση, με ριζικές αλλαγές στις προτεραιότητες της πολιτικής, της παραγωγής και της κατανάλωσης. H κλιματική αλλαγή είναι η πιο χαρακτηριστική πρόκληση της εποχής μας που εάν δεν την τιθασεύσουμε η ανθρωπότητα θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο όλεθρο καθιστώντας πολλά μέρη του πλανήτη ουσιαστικά μη κατοικήσιμα. Διεθνείς οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αλλάξουμε πολιτική οι ζημιές στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγαλύτερες της οικονομικής κρίσης του 2008. Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, που συστήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας, έχει κοστολογήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα στα 700 δισ.€ μέχρι το 2100. Σε μια εποχή που σχεδόν όλος ο κόσμος έχει δεσμευτεί σε μια πορεία απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες και στροφής προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Ελλάδα φαίνεται ότι οπισθοδρομεί ξεκινώντας μακρόχρονες διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου στη στεριά και στη θάλασσα με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αβέβαια οικονομικά αποτελέσματα ενάντια στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν σε περιβάλλον, βιωσιμότητα, θέσεις εργασίας, υγεία και διατροφή μας. Νέοι σε όλοι την Ευρώπη βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εμείς πλέον πρέπει να επιλέξουμε εάν θα δράσουμε ΣΗΜΕΡΑ ή θα μείνουμε αδρανείς υφιστάμενοι τις επιπτώσεις της σε οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Περαιτέρω οι προτεραιότητες των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για το Ευρωκοινοβούλιο σχετίζονται με την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη διατροφή και το περιβάλλον. Θέλουμε να μεταβούμε από τη βιομηχανική γεωργία σε βιώσιμες μορφές γεωργίας, όπως οι βιολογικές και αγροοικολογικές, όπου η ΕΕ θα επιβραβεύει τους παραγωγούς μικρής κλίμακας, που παράγουν καθαρά ποιοτικά τρόφιμα, προστατεύοντας περιβάλλον και δημόσια υγεία. Το όραμα μας είναι για μια Ευρώπη που υποστηρίζει την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, που θα οδηγήσει σε νέες αξιόλογες θέσεις εργασίας.

Για μια Ευρώπη που επιδιώκει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και μεταξύ των γενεών, αλλά και τη δημοκρατία χωρίς διακρίσεις, που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και στηρίζει το κράτος δικαίου. Που προάγει την παγκόσμια ειρήνη και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Το δικαίωμα του ασύλου για τους πρόσφυγες είναι αδιαπραγμάτευτο και θέλουμε η Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου να βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά και σε μια ομαλή διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών.
Στις ευρωεκλογές οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, δηλώνουμε παρόντες και παρούσες για την εκπροσώπηση της πολιτικής οικολογίας της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλάζουμε το κλίμα, ελάτε μαζί μας!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό, 24/5/19, έντυπο φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.