Στο νησί μας τα προβλήματα εντοπίστηκαν κατά κύριο λόγο σε παλιά κτήρια ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ως ακατάλληλα προς χρήση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ένα κτήριο με μεγάλη ιστορία και σημαντική θέση, αρχικά στην επαγγελματική κατάρτιση και στη συνέχεια στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στη Χίο και όχι μόνον.

ΕΤΕΠ Τμήματος Οικονομικής
και Διοίκησης Τουρισμού,
Πανεπιστημίου ΑιγαίουΠρόκειται για την Καρράδειο, το κτήριο που αρχικά ανεγέρθηκε ως οικία του Χιώτη Καρδαμυλίτη εφοπλιστή Μιχαήλ Καρρά στις αρχές του 20ου αιώνα στην οδό Μιχ. Λιβανού 54. Το 1964 η οικία δωρήθηκε στο Σύνδεσμο «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» ο οποίος ίδρυσε και λειτούργησε στους χώρους του την Επαγγελματική Οικοκυρική Σχολή και εντός του οικοπέδου έκτισε αργότερα, το 1969, το Οικοτροφείο, ένα διώροφο κτίριο, για τη διαμονή των μαθητριών της Σχολής, το οποίο ονομάσθηκε «Οικοτροφείο Καλλιόπη Μ.Καρρά». Το οικοτροφείο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 100 μαθήτριες περίπου. Στη Σχολή στεγάσθηκαν και φοίτησαν κορίτσια όχι μόνο από την Χίο αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα (Λήμνο, Μυτιλήνη, Σάμο, Εβρο) και την Κύπρο. Η Σχολή, που ονομάσθηκε προς τιμήν του δωρητή Καρράδειος Επαγγελματική Οικοκυρική Σχολή Χίου, λειτούργησε έως το 1984 οπότε και έπαυσε να λειτουργεί, λόγω αλλαγής του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος, οπότε μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μελών του συλλόγου το κτίριο δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία, εγκατάσταση και λειτουργία Σχολών στη Χίο του νεοϊδρυθέντος τότε Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Έκτοτε το κτήριο της Καρραδείου ταυτίστηκε με το αντικείμενο των Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η πλειονότητα των Ελλήνων επιστημόνων του Τουρισμού διάβηκε το κατώφλι της Καρραδείου, είτε ως φοιτητές, είτε ως διδάσκοντες ή στο πλαίσιο ερευνητικών και άλλων ακαδημαϊκών συνεργασιών. Εδώ ιδρύθηκε και λειτούργησε από το 1998 το πρώτο στο χώρο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Τουρισμό με αντικείμενο την κάλυψη των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό.
Και από το 2017, εδώ ξεκίνησε να λειτουργεί το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ένα από τα πρώτα προπτυχιακά τμήματα ακαδημαϊκών σπουδών στον Τουρισμό.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε ήδη ξεκινήσει ενέργειες για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών της Καρραδείου. Όμως ο Εγκέλαδος πρόλαβε τα σχέδια αυτά… Για την εξυπηρέτηση του εκπαιδευτικού έργου, όλες οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν άμεσα στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Μιχάλειο. Και τώρα η βαριά σιδερένια πόρτα της Καρραδείου έκλεισε ερμητικά και για όλους εμάς που περάσαμε από τις αίθουσές της θα μείνει μια όμορφη ανάμνηση. Ας ελπίσουμε ότι δε θ’ αργήσει η ημέρα που οι συνθήκες θα ευοδωθούν και θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία αυτού του εμβληματικού κτηρίου.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» καθώς και από το άρθρο του κ. Β. Αγιαννίδη στην ηλ. εφημερίδα aplotaria.gr (4/2/2013) με τίτλο «Σπίτια Καρδαμυλιτών στη Χώρα της Χίου» απ’ όπου και η φωτογραφία του εξωτερικού της Καρραδείου.
Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες που περιβάλλουν την ξύλινη σκάλα είναι του συναδέλφου Α. Γιαννόπουλου #thevoyagervoice. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.