Αρχική Απόψεις Aρθρα Το πληγωμένο από τους σεισμούς “Καρράδειο”, γράφει η Λία Πρωϊου

Το πληγωμένο από τους σεισμούς “Καρράδειο”, γράφει η Λία Πρωϊου

226


Έκτοτε το κτήριο της Καρραδείου ταυτίστηκε με το αντικείμενο των Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η πλειονότητα των Ελλήνων επιστημόνων του Τουρισμού διάβηκε το κατώφλι της Καρραδείου, είτε ως φοιτητές, είτε ως διδάσκοντες ή στο πλαίσιο ερευνητικών και άλλων ακαδημαϊκών συνεργασιών. Εδώ ιδρύθηκε και λειτούργησε από το 1998 το πρώτο στο χώρο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Τουρισμό με αντικείμενο την κάλυψη των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό.
Και από το 2017, εδώ ξεκίνησε να λειτουργεί το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ένα από τα πρώτα προπτυχιακά τμήματα ακαδημαϊκών σπουδών στον Τουρισμό.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε ήδη ξεκινήσει ενέργειες για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών της Καρραδείου. Όμως ο Εγκέλαδος πρόλαβε τα σχέδια αυτά… Για την εξυπηρέτηση του εκπαιδευτικού έργου, όλες οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν άμεσα στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Μιχάλειο. Και τώρα η βαριά σιδερένια πόρτα της Καρραδείου έκλεισε ερμητικά και για όλους εμάς που περάσαμε από τις αίθουσές της θα μείνει μια όμορφη ανάμνηση. Ας ελπίσουμε ότι δε θ’ αργήσει η ημέρα που οι συνθήκες θα ευοδωθούν και θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία αυτού του εμβληματικού κτηρίου.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο από την ιστοσελίδα του Συνδέσμου «Φίλοι του Χιώτικου Χωριού» καθώς και από το άρθρο του κ. Β. Αγιαννίδη στην ηλ. εφημερίδα aplotaria.gr (4/2/2013) με τίτλο «Σπίτια Καρδαμυλιτών στη Χώρα της Χίου» απ’ όπου και η φωτογραφία του εξωτερικού της Καρραδείου.
Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες που περιβάλλουν την ξύλινη σκάλα είναι του συναδέλφου Α. Γιαννόπουλου #thevoyagervoice. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

 Lia Proiou 12 Νοεμβρίου