Αρχική Απόψεις Aρθρα Το “REX” και το μέλλον ( ; ) του…, γράφει ο Βαγγέλης...

Το “REX” και το μέλλον ( ; ) του…, γράφει ο Βαγγέλης Χαρίτος

279

Ανακοινώθηκε ότι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής (Χίου) είναι η αποκατάσταση του “Ρεξ” και η επανάχρησή του. Ζητούμενο δεν είναι η αποκατάσταση, αλλά τι είδους αποκατάσταση θα γίνει. Ως κτίριο του Μοντερνισμού του Μεσοπολέμου και του κινήματος του Art Deco δεν έχει τις διακοσμήσεις που είχαν προγενέστεροι ρυθμοί της αρχιτεκτονικής, αλλά το ίδιο το κτίριο αποτελούσε μια ενιαία ιδέα, με γνώμονα τη λειτουργικότητα.

Από την ημέρα των εγκαινίων (24 Μαρτίου 1940 και ώρα 11.00 π.μ. μας πληροφορεί ο Β. Χαρίτος.) Αρχείο του αείμνηστου Αντωνίου Π. Μερούση. Οι Λάμπρος και Παντελής Μερούσης και Μανώλης και Γιάννης Πασβάντης ήταν οι ιδιοκτήτες.

Έτσι οι όποιες διακοσμήσεις είναι περιορισμένες και οι περισσότερες ενταγμένες στην ίδια την κατασκευή.
Για παράδειγμα:

Από τα εγκαίνια. Διακρίνονται σημεία από το μωσαϊκό δάπεδο στο φουαγιέ.

Τα μωσαϊκά δάπεδα, τα κιγκλιδώματα των κλιμακοστασίων, οι ψευδοροφές στην αίθουσα, στο φουαγιέ και την είσοδο. Ειδικά στη πρώτη, διακοσμητικό και χρηστικό ρόλο έχει η ορθογώνια εσοχή, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Παρόμοιας μορφής ψευδοροφή είχε και το Rex της Πανεπιστημίου στην Αθήνα, που όμως καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1982. Επίσης, τα γύψινα στοιχεία του φουαγιέ και βεβαίως τα ανάγλυφα επιχρίσματα που σήμερα είναι καλυμμένα από στρώματα μπογιάς, με χαρακτηριστικό το συνδυασμό πορφυρού με χρυσές πινελιές στην αίθουσα και φυστικί με ασημένιες πινελιές στο φουαγιέ και τη είσοδο.

Αν στο πλαίσιο της αποκατάστασης, όλα τα στοιχεία αυτά καταστραφούν ελαφρά τη καρδία, λόγω της διάθεσης του αρχιτέκτονα να προσθέσει το δικό του ύφος, τότε θα είναι κάτι εντυπωσιακό, αλλά ψεύτικο, χωρίς να διατηρεί την ιστορία του κτιρίου και την ολότητα του έργου των Μαράσογλου και Ζωγράφου που το σχεδίασαν και ολοκληρώθηκε το 1940.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στο Μουσείο Μαστίχας
Επόμενο άρθροΤην Πέμπτη, 8/10, στο Εφετείο η δίκη για την βάρβαρη επίθεση κατά του νοσηλευτή Γ. Κουτσοδόντη