Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Τουρκία- δημοψήφισμα: οριακή επικράτηση του ΝΑΙ, νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Τουρκία- δημοψήφισμα: οριακή επικράτηση του ΝΑΙ, νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

152

Οριακή ήταν η επικράτηση του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 51% – λίγο πάνω από το απαιτούμενο όριο του 50% -, έναντι σχεδόν 49% που συγκέντρωσε το «Όχι».
Η πύρρειος νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, συνοδεύεται από καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα αλλά και από κλίμα βαθιάς πόλωσης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που τα είχε όλα, δυστυχώς ακόμη και νεκρούς, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατάφερε να κάνει αυτό που επιθυμούσε, να αναδειχτεί σε απόλυτο κυρίαρχο της χώρας εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό ποσοστό, καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι η χώρα είναι διχασμένη.
Ο ίδιος πριν την ψηφοφορία περίμενε ποσοστό ανάμεσα στο 55% και 60% υπέρ των συνταγματικών αλλαγών με τις οποίες θα συγκέντρωνε στα χέρια του τις εξουσίες της χώρας μετατρέποντας το πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.
Πως ψήφισαν οι Τούρκοι
Η ροή αποτελεσμάτων ξεκίνησε με πολύ μεγάλη διαφορά για το «ναι» που έφτανε στο 63%, ωστόσο, όσο ενσωματώνονταν τα αποτελέσματα το «Όχι» ανέβαινε δυναμικά.
Ο χάρτης της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα:

Με κόκκινο το «ναι» και με μπλε το «όχι»
Το «ναι» συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «όχι» στις παράκτιες περιοχές και το νοτιοανατολικό τμήμα, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.
Την μεγάλη έκπληξη έκαναν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Κωνσταντινούπολη το «Όχι» λαμβάνει 51,35%, στη Σμύρνη 68,78% και στην Άγκυρα 51.13%.
Η προσέλευση στις κάλπες ήταν πάντως εντυπωσιακή αφού έσπευσε να ψηφίσει το 85% των ψηφοφόρων.
Καταγγελίες για νοθεία – Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα
Παράλληλα η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από καταγγελίες για νοθεία τόσο στα εκλογικά τμήματα όσο και επισήμως από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν το αποτέλεσμα και ζητούν επανακαταμέτρηση ψήφων. Κι αυτό γιατί η εκλογική επιτροπή αποφάσισε μετά την ψηφοφορία να προσμετρήσει τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει αλλοίωση του αποτελέσματος από 3 – 4%.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tvxs.gr