Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οινούσσες: Ιδρύεται Σχολή Σωστικών Μέσων- Μιχαηλίδης για ΑΕΝ Χίου- Οινουσσών

Οινούσσες: Ιδρύεται Σχολή Σωστικών Μέσων- Μιχαηλίδης για ΑΕΝ Χίου- Οινουσσών

942

Δύο δεσμεύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που φορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού σε Οινούσσες και Χίο, γίνονται πράξη με το Νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη, 23/11/17, στη Βουλή.

Στην τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που έκανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε εκτενέστερα σε δύο δεσμεύσεις του Υπουργού κ. Κουρουμπλή για τη ναυτική εκπαίδευση στο νομό Χίου, οι οποίες υλοποιούνται με το πολυνομοσχέδιο.
Ειδικότερα, με υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε:

  1. Ιδρύεται Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στις Οινούσσες. Η Σχολή αυτή θα παρέχει την αναγκαία σχετική εκπαίδευση σε ναυτικούς και θα προστεθεί στις δύο υπάρχουσες (Ασπροπύργου και Μηχανιώνας), επιλύοντας έτσι σημαντικά ζητήματα που αντιμετώπιζαν ενδιαφερόμενοι από τη Χίο και άλλες περιοχές.
  2. Δίνεται η δυνατότητα στις κατά τόπους ΑΕΝ να ιδρύουν ειδικά τμήματα Πλοιάρχων Γ΄ τάξης, Κυβερνητών Β΄ ή Γ΄ τάξης, Μηχανικών Γ΄ τάξης και Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού. Η ίδρυση των τμημάτων αυτών προϋποθέτει τη ρύθμιση διάφορων εκπαιδευτικών και διοικητικών θεμάτων μέσω Κανονισμού Σπουδών που εγκρίνεται από τον Υπουργό. Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος ίδρυσης ειδικών σχολείων για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΑΕΝ Μηχανικών Χίουκαι η ΑΕΝ Οινουσσών.

Οπως αναφέρει στο δελτίο τύπου ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, μέσω της τροπολογίας, ενισχύονται οι ΑΕΝ Οινουσσών και Χίου, καθώς διευρύνεται το πεδίο της λειτουργίας τους και ο εν δυνάμει αριθμός σπουδαστών με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Δεύτερον, ενισχύονται και διευκολύνονται εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και οικονομικά ναυτικοί, απόφοιτοι ναυτιλιακών – και άλλων – ειδικοτήτων ΕΠΑΛ καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα από τη Χίο.

Ο κ. Μιχαηλίδης κατά την ομιλία του, έκανε αναφορά σε μια σειρά από τομές με θετικό, προοδευτικό πρόσημο που εισάγει το νομοσχέδιο όπως ένα νέο, δίκαιο πλαίσιο μεταθέσεων στο Λιμενικό, την εισαγωγή εφεξής στις σχολές του Λιμενικού με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, την καθιέρωση ανώτατου ορίου ηλικίας των πλοίων που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα, κ.α..

Επίσης, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ενισχύουν την αρχή της νησιωτικότητας – όπως την ίδρυση του Συμβουλίου Επιβατικών Μεταφορών Νήσων για την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, και τη δυνατότητα που δίνεται σε μικρούς νησιωτικούς δήμους να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις με το Υπουργείο για τη δρομολόγηση πλοίων – και επιλύουν λιμενικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί νησιωτικοί δήμοι, για παράδειγμα μέσω της δυνατότητας νομιμοποίησης υφιστάμενων λιμενικών έργων.

Επίσης ο βουλευτής Χίου επισήμανε μια σειρά από διατάξεις που έμπρακτα ενισχύουν εργασιακά, μισθολογικά και προνοιακά δικαιώματα των ναυτικών. Τέτοιες διατάξεις είναι η αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των ναυτικών, η διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στον Οίκο Ναύτου για παιδιά ναυτικών, και η σαφής αυστηροποίηση του πλαισίου για ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς στην εξόφληση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των πληρωμάτων.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλληψη 65χρονου από Λιμεναρχείο για απόπειρα μεταφοράς αλλοδαπών
Επόμενο άρθροΣυναυλία της Underground Youth Orchestra στο ΟΜΗΡΕΙΟ