Αρχική Απόψεις Aρθρα Ήρωες οι τυφλοί που χρησιμοποιούν τις ειδικές διαδρομές, του Τ.Τύμπα

Ήρωες οι τυφλοί που χρησιμοποιούν τις ειδικές διαδρομές, του Τ.Τύμπα

216

Τύμπας Αριστοτέλης
Η Χίος έχει, στατιστικά υπολογίζοντας, περίπου 150 τυφλούς. Κανείς από αυτούς δεν τόλμησε ποτέ να βαδίσει γιατί ο διάδρομος τυφλών είναι συστηματικά κατειλημμένος. Όποιος το είχε αποτολμήσει θα είχε σκοτωθεί (έχω γράψει ειδικά κείμενα για το θέμα στο aplotaria.gr).
Αν δεν βλέπουμε επομένως τυφλούς να χρησιμοποιούν τον ειδικό διάδρομο (ειδικές πλάκες) είναι επειδή έχουν στερηθεί ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ το δικαίωμα στη χρήση του ειδικού διαδρόμου. Κι αυτό που κατέθεσα ως μάρτυρας στο δικαστήριο που έγινε στη Χίο για το θέμα της χορήγησης επιδομάτων τυφλότητας, με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού ερευνητή της σχέσης τεχνολογίας-αναπηρίας, αφορούσε ακριβώς αυτό: το ότι το κράτος, η δικαιοσύνη, η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ δεν μπορεί να ενδιαφέρονται μόνο για προβλήματα στην αξιολόγηση επιδομάτων τυφλότητας. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να προχωρήσουν στο τέλος της παρανομίας που στερεί σε τόσους πολλούς ανθρώπους (τάξης μεγέθους 150 στη Χίο) το μόνο πεζοδρόμιο της πόλης που έχει ένα αξιόλογο μήκος.
Και τότε θα δούμε αυτούς τους περίπου 150 ανθρώπους να χρησιμοποιούν καθημερινά το διάδρομο με τις ειδικές πλάκες. Όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα στην οποία δεν διανοείται κανείς να στήσει τραπεζάκι και καθίσματα πάνω στο ειδικό διάδρομο (και όχι μόνο: κάποιοι έχουμε απειληθεί επειδή διαμαρτυρηθήκαμε όταν θεωρήθηκε αυτονόητο ότι ο διάδρομος μπορεί να καταλαμβάνεται και από μηχανάκια–και η σχετική μήνυση μπήκε στο αρχείο χωρίς να δει κανείς το θέμα)…
Υπάρχει και κάτι άλλο, ιδιαίτερα επικίνδυνο, το οποίο αποτυπώνεται σε ειδικές πρόσφατες μελέτες για το θέμα, επιπέδου διδακτορικού.
Η μονομερής εστίαση σε προβλήματα στην χορήγηση επιδομάτων τυφλών αξιοποιείται υπό συνθήκες πρωτοφανούς περικοπής του κοινωνικού κράτους ελέω μνημονίου για ένα δραματικό περιορισμό στα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.
Ένα τελευταίοo, για να είμαστε ακριβείς: η κατάσταση ήταν φέτος λίγο καλύτερη στον ειδικό διάδρομο της παραλίας, αν με αυτό εννοούμε ότι ο μέσος όρων των εμποδίων στα οποία θα μπορούσε να σκοτωθεί ένα καλοκαιρινό απόγευμα ένας εκ των 150 τυφλών της Χίου έπεσε από το 36 πρόπερσι στο 7 φέτος (με βάση μια καταμέτρηση, στην οποία έχω προχωρήσει και με εξουσιοδότηση από τη Δημοτική Κοινότητα Χίου της οποίας είμαι αιρετό μέλος) . Και 7 όμως εμπόδια είναι πολύ αρκετά για να σκοτώσουν έναν γενναίο τυφλό που θα δοκίμαζε να βαδίζει στην παραλία ώστε να βγει για λίγο έξω από τον περιορισμένο ιδιωτικό χώρο στον οποίο είναι υποχρεωμένος να περιορίζεται-περιθωριοποιείται. ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ.

Η ανάρτηση του Τέλη Τύμπα (Ιστορικός της τεχνολογίας, πανεπιστημιακός), ήταν σε σχόλιο σε σελίδα κοινωνική δικτύωσης για το αν χρησιμοποιούνται οι ειδικές διαδρομές για τυφλούς στην πόλη της Χίου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ