Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Εξηγήσεις Υπατης Αρμοστείας για τις καταγγελίες περί εγκλωβισμού 150 προσφύγων στη ΒΙΑΛ

Εξηγήσεις Υπατης Αρμοστείας για τις καταγγελίες περί εγκλωβισμού 150 προσφύγων στη ΒΙΑΛ

133

“Σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 και αφορούν στο ότι «η Ύπατη Αρμοστεία εμποδίζει τη μεταφορά 150 προσφύγων» , η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ήθελε να κάνει τις παρακάτω διευκρινίσεις”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση ανταπαντώντας έτσι στις δηλώσεις του αντιδημάρχου που εκτελεί αυτή την περίοδο χρέη Δημάρχου Απόστολου Τζιώτη.
Επισημαίνει επίσης ότι το Δερβένι που γίνονται οι μεταφορές των προσφύγων βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και όχι στην Κορινθία όπως αναφέρθηκε.

“Η Ύπατη Αρμοστεία, συνεχίζει η ανακοίνωση, στηρίζει τις Αρχές με τη διευκόλυνση της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, για όσους από αυτούς έχουν την άδεια από την κυβέρνηση για να μετακινηθούν. Από τον Ιούνιο του 2016 η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει στη μεταφορά περίπου 10000 ανθρώπων από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας που στηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και σε διαμερίσματα που διατείθενται σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο,στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας στην ενδοχώρα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, η Ύπατη Αρμοστεία έχει διευκολύνει τη μεταφορά περίπου 2300 ατόμων από τη Χίο στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Ύπατη Αρμοστεία μετέφερε 809 άτομα στην ενδοχώρα, συμπεριλαμβανομένων 40 ατόμων με προορισμό το Δερβένι, ενώ αρκετές οικογένειες και άτομα με ευαλωτότητα μεταφέρθηκαν από τη Σούδα σε διαμερίσματα στη Χίο, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας του Οργανισμού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στη μείωση του πληθυσμού της Σούδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τις συνθήκες στο Δερβένι, που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εξακολουθούν να πραγματοποιούνται μεταφορές ατόμων όταν η κυβέρνηση εγκρίνει θέσεις φιλοξενίας εκεί.

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κλείσει τη Σούδα και συνεργάζεται με τις Αρχές έχοντας αυτόν τον κοινό στόχο. Ωστόσο, κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές πρέπει να βρεθούν για τον εναπομείναντα πληθυσμό στη Σούδα, έτσι ώστε ο καταυλισμός να μπορέσει να κλείσει”.