Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Β. Αποστόλου προς υπογραφή ΚΥΑ για αποζημιώσεις πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών

Β. Αποστόλου προς υπογραφή ΚΥΑ για αποζημιώσεις πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών

121

Τις προτάσεις των φορέων του νησιού στον πρωτογενή τομέα είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου· που στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου επισκέφθηκε σήμερα τη Χίο.
Στη συνάντηση με την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, επισήμανε ότι είναι στην τελική ευθεία η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών από την πυρκαγιά του 2016.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Ελάτας Αγγελική Κλώθου, που με σύσσωμο το απαρτιζόμενο από γυναίκες συμβούλιο παρευρέθηκε στη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση γιατί δεν έχουν ούτε τα ψυχικά, ούτε τα υλικά αποθέματα αφού έχει καταστραφεί το 95% των καλλιεργειών τους.
Επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό ότι έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις τους, για το ποιοι είναι δικαιούχοι αφού στην ΚΥΑ συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές που είχαν ζητήσει για αύξηση του εισοδήματος από 7.500 σε 22.500 ΕΥΡΩ και αύξησης ηλικίας από τα 65 στα 70 έτη.

Στη συνάντηση στα γραφεία της ΕΜΧ τέθηκαν και θέματα που αφορούν αναπτυξιακές προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της μεταποιητικής επεξεργασίας της μαστίχας, όπου ο κ. Αποστόλου είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα για την έξοδο από τη κρίση.

Εξετάστηκαν επίσης τα προβλήματα των νέων αγροτών, των κτηνοτρόφων αλλά και των μελισσοκόμων του νησιού. Τέθηκε το θέμα της συνεταιριστικής μονάδας γάλακτος, μετά το κλείσιμο ιδιωτικού εργοστασίου, αλλά και η επανεξέταση των φακέλων για τις χρηματοδοτήσεις που είχαν λάβει περί τους 60 νέους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2014 και που στον έλεγχο που διενεργείται με καθυστέρηση· υπάρχει κίνδυνος απένταξης από το πρόγραμμα.


Ο Σταύρος Βαρβάκης. πρόεδρος ένωσης νέων αγροτών Χίου, επισήμανε εξάλλου ότι οι νέοι αγρότες δεν μπορούν να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης που αφορούν το σκίνο και τη μαστίχα, διότι ο σκίνος χαρακτηρίστηκε ως αρωματικό φυτό. «Δεν έχει καμία σχέση όμως με το θυμάρι ή τη ρίγανη», σημείωσε, τονίζοντας ότι ζητήθηκε να αλλάξει η σχετική διάταξη και να μπορούν να εντάσσονται νέοι μαστιχοπαραγωγοί για την αγορά τρακτέρ και όχι μόνο μικρών μηχανημάτων!
Επίσης θέμα υπάρχει και με το κτηματολόγιο της νότιας Χίου, αφού και στη Δημοτική Ενότητα Ιωνίας που υπάρχει εξαιτίας λαθών μένουν έξω από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων φυτειών.

Εξάλλου ο κ. Αποστόλου, συνοδευόμενος από το βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση που είχε με στελέχη του Δήμου Χίου και το Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στα ζητήματα υποδομών.
Ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε τα Καρδάμυλα όπου εξήγγειλε την ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, του αλιευτικού καταφυγίου Καρδαμύλων που θα αποτελέσει μια σημαντική υποδομή και ανάσα για την περιοχή της ΒΑ Χίου.
Τέλος ο υπουργός επισκέφτηκε ιχθυοπαραγωγικές μονάδες που βρίσκονται στη Χίο.