Αρχική Green Life Συνταγές Βάφουμε αυγά όπως η γιαγιά… εν μέσω καραντίνας, από την Κ. Χατζαντωνάκη

Βάφουμε αυγά όπως η γιαγιά… εν μέσω καραντίνας, από την Κ. Χατζαντωνάκη

386

Βαφή αυγών για το Πάσχα με χρώματα όμως φυσικά.
Η συνταγή από την Κυριακή Χατζαντωνάκη:

Συγκεντρώνουμε τα φλούδια από κρεμμύδια αρκετές ημέρες πριν (διατηρούνται εύκολα σε μια κλειστή σακουλίτσα στην κατάψυξη).
Τοποθετούμε σε ένα πλατύ σκεύος τα κρεμμυδότσοφλα και ακουμπάμε απάνω τα ωμά πλυμένα αυγά συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να τα σκεπάζει και ρίχνουμε και μερικά τσόφλια από πάνω.

Σε ένα σκεύος που παίρνει περίπου 25 αυγά ρίχνουμε μισό κρασοπότηρο ξύδι, λάδι ίσως και παραπάνω να τα σκεπάζει το λάδι, μια μεγάλη κουταλιά μαύρο πιπέρι, αλάτι και ένα μικρό φλιτζανάκι ελληνικό καφέ.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία (για να μην σπάσουν) αρκετές ώρες, εγώ προσωπικά τα βράζω γύρω στις τρεις ώρες. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερη γεύση παίρνει το αυγό πέρα από το χρώμα.

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε υλικά όπως φύλλα τσαγιού, καπνιστή πάπρικα που θα προσθέσουν περισσότερη γεύση άρωμα αλλά και θα δώσουν διαφορετικό τόνο στο χρώμα.
Αν θέλουμε δε να ανεβάσουμε επίπεδο και να έχουμε μια πιο εικαστική πινελιά η φύση μας δίνει όλα τα όπλα.

Μαζέψτε φυλλαράκια μικρά πέταλα από αγριολούλουδα εκμεταλλευτείτε τα σχήματα τους πχ ένα φύλλο αρμπαρόριζα, μια παπαρούνα. Τοποθετούμε το φύλλο πάνω στο ωμό πλυμένο αυτό το περιτυλίγουμε με ένα κομμάτι τουλπάνι ή καλτσόν και τα τοποθετούμε πάνω στα κρεμμυδότσοφλα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Για όποιους έχουν συνδέσει τα πασχαλινά αυτά με το έντονο ομοιόμορφο χρώμα της χημικής βαφή και αυτό τους ικανοποιεί καλύτερα ας μην το επιχειρήσουν κι ας μείνουν στην λογικής της ομοιομορφίας και του λαμπερού κόκκινου αυγού.

Στο δικό μας εγχείρημα το αποτέλεσμα είναι αντιγραφή της φύσης. Κάθε αυγό έχει το δικό του μοναδικό χρώμα το οποίο αλλάζει ανάλογα τα υλικά που θα προσθέσετε, το είδος του αυγού, την φρεσκότατο του και την προέλευση του.

Καλή επιτυχία Καλή Ανάσταση
Κυριακή Χατζαντωνάκη
Απρίλης 2020