Αρχική Νέα Τοπικά Ενταση σε ΒΙΑΛ και Σούδα μεταξύ προσφύγων- 6 τραυματίες

Ενταση σε ΒΙΑΛ και Σούδα μεταξύ προσφύγων- 6 τραυματίες

171

«Βεντέτα» μεταξύ ομάδων νεαρών κυρίως ατόμων αφγανών, σύρων και αλγερινών δημιούργησε πολλαπλά επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης τόσο στην πόλη της Χίου όπου το κέντρο υποδοχής της Σούδας όσο και στο hotspot της ΒΙΑΛ.
Συνολικά 6 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν 12 τουλάχιστον προσαγωγές από την αστυνομία.
Μετά τα βραδινά επεισόδια της Τετάρτης στη ΒΙΑΛ όπου υπήρξε συμπλοκή μεταξύ αφγανών και αλγερινών και που διαλύθηκαν με την εμφάνιση των ΜΑΤ, περί τις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης ξέσπασαν και νέα, κυρίως μεταξύ αφγανών και σύρων.
Η είδηση έφτασε και στην πόλη της Χίου, όπου μεταφέρθηκε η ένταση. Ετσι είχαμε μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ των προσφύγων στην περιοχή της πλατείας, όπου τραυματίστηκε Σύρος πρόσφυγας με μαχαίρι στο πόδι. Αργότερα ακόμα ένας νεαρός Σύρος δέχθηκε επίθεση κοντά στο νοσοκομείο και χτύπημα με μαχαίρι στην πλάτη. Μάλιστα φέρεται να αναγνώρισε τους δράστες της επίθεσης.
Περί τις 8.00 το βράδυ ομάδα αραβόφωνων από τη Σούδα θέλησε με το λεωφορείο που μισθώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συνδέει τα δύο Κέντρα υποδοχής να πάνε στη ΒΙΑΛ, για να ενισχύσουν προφανώς τους δικούς τους.
Η αστυνομία αντιλήφθηκε την πρόθεσή τους, έτσι διέκοψε το δρομολόγιο. Όμως μια ομάδα, περί τα 150 άτομα, αποφάσισε με τα πόδια να φτάσει στη ΒΙΑΛ. Στην κεντρική πλατεία της πόλης αστυνομικές δυνάμεις δεν τους άφησαν να προχωρήσουν, ενώ μπλόκα είχαν στηθεί και σε άλλα σημεία της διαδρομής.
Στη ΒΙΑΛ εξάλλου οι εντάσεις έφεραν 4 τουλάχιστον τραυματισμούς, περιστατικά που οδηγήθηκαν στον νοσοκομείο της πόλης. Ενώ υπό το φόβο των επεισοδίων οικογένειες, κυρίως Σύρων εγκατέλειψαν το hotspot.
Λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ η αστυνομία είχε καταφέρει να ελέγξει τα πράγματα, έχοντας αποκλείσει τη Σούδα, κρατώντας ισχυρές δυνάμεις στη ΒΙΑΛ και συνεχίζοντας τον έλεγχο της περιοχής από την πόλη προς τη ΒΙΑΛ· αφού οι πληροφορίες λένε ότι θα προσπαθήσουν και πάλι κάποιοι πρόσφυγες να κινηθούν προς τη ΒΙΑΛ.
Απόπειρες αυτοκτονίας
Η ένταση στους δύο καταυλισμούς των προσφύγων είναι και πάλι αυξημένη, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ατόμων που έχει φέρει ασφυξία στις δομές και της πολύμηνης παραμονής στο νησί. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι κακές ειδήσεις είτε από το μέτωπο του πολέμου, είτε από τις αποφάσεις των Επιτροπών ασύλου.
Έτσι απογευματινές ώρες Πέμπτης, πρόσφυγας επεχείρησε να αυτοπυρποληθεί αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση άλλων προσφύγων και εργαζομένων αποφεύχθηκε το μοιραίο. Ο νεαρός Σύρος θέλησε να αυτοκτονήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έμαθε για το θάνατο στενού συγγενικού του προσώπου κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στη Συρία.
Την Τετάρτη εξάλλου άλλος πρόσφυγας είχε σκαρφαλώσει στα τείχη του κάστρου και απειλούσε πως θα πηδήξει στο κενό, όταν έμαθε πως απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του από την πρωτοβάθμια επιτροπή.
Και αυτά τα περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά, αφού φαίνεται πως οι πράξεις απελπισίας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ERA-AEGEAN.GR