Αρχική Green Life Διαδρομές Βροχή “αστεριών” από ρουκέτες – Κρατήθηκε ζωντανό το έθιμο στο Βροντάδο (VIDEO)

Βροχή “αστεριών” από ρουκέτες – Κρατήθηκε ζωντανό το έθιμο στο Βροντάδο (VIDEO)

76

Σαν μια βροχή αστεριών που ευλογούσε τις γειτονιές του Βροντάδου και κυρίως αυτές του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, έμοιαζε ο φετινός ρουκετοπόλεμος.

Οι νεαροί στις δύο ενορίες του Βροντάδου κράτησαν ζωντανό το έθιμο για μια ακόμη χρονιά. Ένα έθιμο, που έρχεται από την τουρκοκρατούμενη Χίο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Οι ρουκετατζήδες με το χτύπημα των ρολογιών των εκκλησιών, που σήμαναν μεσάνυχτα, άρχισαν να ρίχνουν εκατοντάδες ρουκέτες με τοποθετημένους έτσι τους σύρτες, ώστε οι βολές να σημαδεύουν ψηλά, τον μαγιάτικο ουρανό του Βροντάδου… και όχι, όπως συνήθως, τον τρούλο του Αγίου Μάρκου και το καμπαναριό της Παναγιάς Ερειθιανής. Με αυτό τον τρόπο προστάτεψαν τους κατοίκους αλλά και τις περιουσίες τους, αφού δεν υπήρχαν προστατευτικά πλέγματα γύρω από εκκλησίες και σπίτια.

μοναδικό και πάλι το έθιμο

Και αντί να έχουμε τη διασταύρωση των ρουκετών, ανάμεσα στην Παναγιά και στον Άγιο Μάρκο, στον ιδιότυπο αυτό πόλεμο, να έχουμε το σχηματισμό μιας βροχής από τα φωτεινά σημάδια, που άφηναν οι ρουκέτες πέφτοντας στη γη.


Λιγότερο εντυπωσιακό το θέαμα και με πολύ- πολύ μικρότερο αριθμό, όμως εξίσου όμορφο, έβγαλε εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου αλλά και κατοίκους από την πόλη της Χίου στους δρόμους να παρακολουθούν το θέαμα.
Αντίθετα στις 9.00 το βράδυ του Μ. Σαββάτου που ψάλθηκε το Χριστός Ανέστη, λόγω των ειδικών μέτρων για την πανδημία, μόνο μεμονωμένοι ρουκετατζήδες έριξαν μερικές ρουκέτες. Όπως και πλήθος από βεγγαλικά και κροτίδες που συνόδεψαν την Ανάσταση του Κυρίου.

Με τη μη ρίψη ρουκετών προστάτεψαν έτσι τους πιστούς που εκείνη την ώρα είχαν πάει στις εκκλησίες, παρακολουθώντας την Αναστάσιμη Λειτουργία και στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών.

Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια


Στις 11.00 το βράδυ σήμανε η καμπάνα για την Ανάσταση στον Ι.Ναό Ευαγγελιστρίας Χίου, με τον παπά Χριστοφόρο να ψάλλει το Χριστός Ανέστη στο προαύλιο χώρο, παρουσία δεκάδων πιστών.

Ο ιερέας γνωστός από τον τρόπο με το οποίο φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης το πρωί του Μ. Σαββάτου στους ενορίτες του- όπου με ένα καλάθι δάφνες αγκαλιά εξέρχεται… “ιπτάμενος” από την Ωραία Πύλη- προχώρησε στη θεία Λειτουργία με τον εθιμοτυπικό τρόπο, παρά τις οδηγίες, που είχαν δοθεί από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Να σημειώσουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας. Ενώ στο Βροντάδο βρίσκονταν σε επιφυλακή οχήματα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, χωρίς να χρειαστεί πάντως να επέμβουν για τυχόν εστίες πυρκαγιάς λόγω της ρίψης των ρουκετών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣφοδρή κριτική ΔΑΣ σε εκπρόσωπο ΔΑΚΕ για την εργατική πρωτομαγιά
Επόμενο άρθροΚυριακή του Πάσχα με την ταινία “η δεξιά τσέπη του ράσου”, ΕΡΤ2