Αρχική Green Life Διαδρομές Βροντάδος: Ολα έτοιμα για το ρουκετοπόλεμο

Βροντάδος: Ολα έτοιμα για το ρουκετοπόλεμο

585

Την ώρα που τα συνεργεία των ρουκετατζήδων στο Βροντάδο της Χίου ετοιμάζονται πυρετωδώς για το βράδυ της Ανάστασης, οι εμπλεκόμενες εκκλησιές και τα σπίτια γύρω από αυτές ντύνονται με πλέγματα.
Με ευθύνη του Δήμου Χίου θωρακίζονται τα σπίτια που βρίσκονται μέσα στο… βεληνεκές των ρουκετατζήδων για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι υλικές ζημιές.


Πριν δύο χρόνια, το έθιμο για πρώτη φορά μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο δεν έγινε. Υπήρξε η έντονη διαμαρτυρία των περιοίκων όταν είδαν ότι ο αριθμός των ρουκετών ξεπέρασε τις 100.000 συνολικά από τις δύο “αντιμαχόμενες” ενορίες, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.
Παρόλα αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι κάτοικοι θεωρούν το ρουκετοπόλεμο αναπόσπαστο κομμάτι του Πάσχα.


Μάλιστα έχουν οριστεί και συγκεκριμένες ώρες ρίψης των ρουκετών, που φέτος θα φτάσουν τις 10.000 περίπου έτσι ώστε με ασφάλεια οι πιστοί να φτάσουν στις δύο εκκλησίες.
Το έθιμο κρατά από τα 1890 περίπου, αρχικά με κανονάκια αλλά μετά την απαγόρευσή τους από τους Οθωμανούς, αυτά αντικαταστάθηκαν από ρουκέτες που έδειξε ο πυροτεχνουργός Κορακάκης.
Η συνταγή του πυροτεχνουργού Κορακάκη, βελτιώθηκε και περνά πλέον από γενιά σε γενιά· με πρώτες ύλες θειάφι, κάρβουνο και νίτρο στην κατασκευή των ρουκετών.
Λόγω του φαντασμαγορικού του χαρακτήρα έχει γίνει γνωστό πλέον το έθιμο σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί.


Όσοι ντόπιοι και επισκέπτες βρεθούν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο Βροντάδο, καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες από τους εθελοντές που βρίσκονται στις διασταυρώσεις που οδηγούν σε Άγιο Μάρκο και Παναγιά Ερειθιανή έτσι ώστε με ασφάλεια να ζήσουν την εμπειρία του ρουκετοπόλεμου· που κάνει μοναδική την Ανάσταση στο νησί της μαστίχας.

Πρόγραμμα
20:30 Δοκιμαστικές τροχιοδεικτικές βολές
21:00 έως 22:30 κανονικές ρίψεις ρουκετών
22:30 έως 23:00 Διάλειμμα για τη διευκόλυνση πρόσβασης στις εκκλησίες των πιστών.
23:00 έως 24:00 Κανονική ρίψη ρουκετών.