Αρχική Νέα Τοπικά Συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων Βροντάδου για κεραίες κινητής, ζητείται παρέμβαση Μητροπολίτη

Συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων Βροντάδου για κεραίες κινητής, ζητείται παρέμβαση Μητροπολίτη

172

Αντιδρούν κάτοικοι της περιοχής του Βροντάδου με τη μεταφορά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Αίπος στη θέση Καμίνι του Βροντάδου.
Για το σκοπό αυτό συγκέντρωσαν υπογραφές κάτω από την ακόλουθη ανακοίνωση, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου για την ενοικίαση του συγκεκριμένου χώρου.
Ανάγκη είναι όμως, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, να πάρει θέση ο Μητροπολίτης Χίου, μήπως και αποτραπεί η ενοικίαση. Εκτός στο όνομα των χρημάτων από την ενοικίαση του πρώην νταμαριού, πάει σε 2η μοίρα η υγεία των περιοίκων…

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Η μεταφορά των κεραιών που προχωράει με ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ακόμα και σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ  από την κορυφή του όρους Αίπος στη θέση΄΄Καμίνι’’, στο εγκαταλελειμμένο Νταμάρι,400 μέτρα χαμηλότερα, σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης  του Βροντάδου, έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ίδια την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, που, επειδή είναι αόρατη, δεν μπορεί να εκτιμηθεί από όλους εμάς που έχουμε μάθει να υπολογίζουμε μόνο το χειροπιαστό κίνδυνο.
Πρόκειται για έναν πανύψηλο ιστό  19 μέτρων με 7 κεραίες και 5 μικροκυματικές  της COSMOTE,  οι  οποίες θα εκπέμπουν περιμετρικά Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία σε όλη την περιοχή του Βροντάδου.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου- από λανθασμένη εκτίμηση (;),  από έλλειψη ενημέρωσης για τους επικείμενους κινδύνους (;),  με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος (;), υπέγραψε το συμφωνητικό για τη μίσθωση της περιοχής Καμίνι  ,μεταφέροντας στους κατοίκους όλες τις επιπτώσεις της Η/Μ ακτινοβολίας.
Οι κάτοικοι είμαστε  ανάστατοι και απογοητευμένοι  με την απόφαση αυτή, έχουμε κινητοποιηθεί με συλλογή  εκατοντάδων υπογραφών ιδιωτών και Συλλόγων, και με τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, που είναι αντίθετος στην εγκατάσταση αυτή, ζητάμε ΑΜΕΣΑ  να γίνουν οι ενέργειες  που θα οδηγήσουν σε ανατροπή της  μίσθωσης αυτής.
Η  Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει  ακυρώσει τις  άδειες  όλων των κεραιών ( COSMOTE, WIND,VODAFONE ) που ήδη βρίσκονται  στο Πάρκο Κεραιών, στη θέση  «Ύψωμα Αίπους» λόγω γειτνίασης με οχυρό των κλασσικών χρόνων .
Αυτό υποδηλώνει ότι  στον  νέο χώρο στο Νταμάρι, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν  ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ  εταιρείες, όπως φαίνεται και στο Συμφωνητικό Ενοικίασης  του χώρου.
Όταν η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας  μετά από μετρήσεις, τον Μάρτιο του 2017, στο  υπάρχον Πάρκο Κεραιών  του Αίπους συμπεραίνει ότι η περιοχή είναι ανάμεσα στις  5 (!)  ανά την Ελλάδα όπου γίνεται υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων της εκπεμπόμενης Η/Μ ακτινοβολίας, τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ  ΣΟΒΑΡΑ. Η  ανησυχητική είδηση – μέτρηση  αυτή, πέρα από τη δημοσίευσή της, περνά στα ψιλά και ξεχνιέται….
Ακόμα ένα ερώτημα έρχεται να προστεθεί  , δίπλα στην ορατή απειλή για την υγεία των κατοίκων του Βροντάδου: το Αίπος, ως μνημείο της φύσης, αλλά και ως ορόσημο ογκώδους σημασίας για την τοπική κοινωνία ,από ποιον τελικά θα προστατευθεί, αν όχι από τους κατοίκους του, τις Υπηρεσίες, τις Αρχές, τους Φορείς του Νησιού μας, την Εκκλησιαστική Κοινότητά του;
Ο  Μητροπολίτης Χίου, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν δεσμευθεί ότι με ενέργειές τους,  συνδυαστικές και συντονισμένες, συστρατεύονται στην ανατροπή αυτού του σχεδιασμού.
Αυτό που μένει είναι να ενταθεί και να κορυφωθεί η προσπάθεια αυτή, να γίνει μέλημα όλων των συντοπιτών μας, αποκτώντας  όλο και περισσότερους συμμάχους , σε έναν αγώνα που απαιτεί και προσδοκά τα αυτονόητα: την Προστασία της Υγείας όλων μας , αλλά και τον έμπρακτο Σεβασμό στο Τοπίο και την Ιστορία.
Γιατί το Αίπος και ο Βροντάδος είναι πολλά περισσότερα από ένα βουνό και μια κωμόπολη :είναι η ορατή συνέχεια με το Ομηρικό παρελθόν του τόπου, με την πολύ πρόσφατη Ιστορία της Απελευθέρωσης της Χίου, με την καθημερινότητα ενός σφριγηλού κοινωνικού κυττάρου του Νησιού μας, που πολλά από τα παιδιά του θα κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση των κεραιών.
Γιατί, εν τέλει, για να χαιρόμαστε τα αγαθά της Κοινωνίας  και της  Επικοινωνίας ,πρέπει να είμαστε υγιείς και όχι να οδηγούμαστε σε «δρόμο θυσίας», με τις αιτίες των κάθε είδους  προβλημάτων υγείας – καρκινοπαθειών, λευχαιμίας, υπογονιμότητας, αυτισμού κ.λ.π.- αόρατες μεν, αλλά αδυσώπητα υπαρκτές»