Αρχική Νέα Τοπικά Ξεκινά με κορονοϊό και επιμένει σε Κλειστά Κέντρα ο Ν. Μηταράκης (δήλωση...

Ξεκινά με κορονοϊό και επιμένει σε Κλειστά Κέντρα ο Ν. Μηταράκης (δήλωση on camera)

170

“Επικοινωνούμε, σήμερα, μέσω βίντεο, διότι, για το προσεχές διάστημα, πρέπει να περιορίσουμε δραστικά την προσωπική επαφή”, σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του προς τους κατοίκους της  Χίου (που έχει γίνει όμως και on camera) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Βέβαια από την εβδομάδα των… ΜΑΤ απουσιάζει αυτή η προσωπική επαφή, αλλά τώρα με τον κορονοϊό αυτό επισημαίνεται και αποτελεί ατομική ευθύνη του καθενός μας για τη μη διάδοση του ιού.

“Να μείνουμε σπίτι. Να δείξουμε ατομική ευθύνη και να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας, την κοινωνία””, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Και συνεχίζει στο μήνυμά του προς τους Χιώτες αναφερόμενος καταρχήν στα μέτρα για τον κορονοϊό και εν συνεχεία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό όπου επιμένει στο θέμα των Κλειστών Κέντρων και καταλήγοντας ότι παραμένει εδώ και στα δύσκολα.
“Εχω ήδη εκφράσει την βαθύτατη λύπη μου για τα πρόσφατα γεγονότα στο νησί μας. Και σας διαβεβαιώ ότι θα αποδοθούν αυστηρά ευθύνες εκεί που αναλογούν”, αναφέρει δε σχετικά με τα ΜΑΤ.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή Ν. Μηταράκη:

“Φίλες και Φίλοι,
Επικοινωνούμε, σήμερα, μέσω βίντεο, διότι, για το προσεχές διάστημα, πρέπει να περιορίσουμε δραστικά την προσωπική επαφή. Να μείνουμε σπίτι. Να δείξουμε ατομική ευθύνη και να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας, την κοινωνία.

Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές προκλήσεις. Και θα τα καταφέρουμε και στα δύο μέτωπα.

Η Κυβέρνηση με ευθύνη και σχεδιασμό, πριν κορυφωθούν τα γεγονότα, έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της χώρας μας.

Η χώρα μας και το νησί μας αντιμετωπίζει με ενότητα και αποφασιστικότητα την πρόσφατη ασύμμετρη απειλή, με την μορφή μεταναστευτικών ροών.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, με απόφαση ΚΥΣΕΑ και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αύξησε το βαθμό ετοιμότητας στα σύνορα στο μέγιστο βαθμό και ανέστειλε τη διαδικασία ασύλου.

Με σαφή πολιτική εντολή και κάλυψη οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, η αστυνομία και το λιμενικό μας, έχουν αποτρέψει τις οργανωμένες προσπάθειες παράνομων αφίξεων στη χώρα μας.

Η πολιτική άλλαξε. Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι.

Φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και σημαντική αύξηση των επιστροφών αποτελούν, όχι απλώς μελλοντικούς στόχους, αλλά σημερινή πραγματικότητα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται το μέγιστο δυνατό για την προστασία της χώρας μας στην σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Στην Ευρώπη είμαστε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης. Στόχος μας είναι ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ασύλου να μοιράζει το βάρος, τις ευθύνες της κρίσης, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, ώστε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να μην μετατρέπει, πλέον, τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών.

Και σε λίγες βδομάδες έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο.

Από την πρώτη μέρα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δουλεύουμε σκληρά και συστηματικά, με σχέδιο, για την μείωση των ροών και για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, στο νησί μας τη Χίο.

Με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διακοπή παροχών σε όσους έλαβαν άσυλο, με την θέσπιση διαδικασιών ελέγχου των ΜΚΟ. Με χρηματοδότηση των Δήμων που φιλοξενούν δομές, με θεσμοθέτηση αποζημιώσεων για όλους όσους έχουν υποστεί ζημιές. Με καθιέρωση νέας πολιτικής υγείας αιτούντων, για την προστασία της ατομικής, αλλά και της δημόσιας υγείας. Με μέτρα για την χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Με δράσεις μεταφοράς 10,000 μεταναστών από τα νησιά μας το πρώτο τρίμηνο, με τον προγραμματισμό 5,000 εθελοντικών επιστροφών. Σχεδιάζουμε και περαιτέρω μετακινήσεις άμεσα. Τετάρτη φεύγουν για τα νέα κλειστά κέντρα όσοι εισήλθαν πρόσφατα παράνομα.

Φίλες και Φίλοι,

έχω ήδη εκφράσει την βαθύτατη λύπη μου για τα πρόσφατα γεγονότα στο νησί μας. Και σας διαβεβαιώ ότι θα αποδοθούν αυστηρά ευθύνες εκεί που αναλογούν.

Είμαι ξεκάθαρος. Η Κυβέρνηση δεν θέλει να έχουμε κανέναν παράνομα εισελθόντα, ούτε στα νησιά ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τους λόγους αυτούς, φυλάμε τα σύνορα, κάνουμε επιστροφές, είμαστε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη.

Αλλά όσοι, λιγότεροι ήδη, τελικά μπαίνουν πρέπει να είναι σε κλειστές δομές για την ασφάλεια όλων. Το λέμε από το Νοέμβριο, πολλοί τώρα βλέπουν τους κινδύνους και τα προβλήματα! Θα εξακολουθώ να συζητώ με την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση ρεαλιστικών και αποτελεσματικών λύσεων.

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι στα δύσκολα είτε δεν άντεξαν, είτε επέλεξαν να χτίσουν πολιτικό κεφάλαιο  για τον εαυτό τους ή την παράταξη τους. Να βρουν λόγο πολιτικής ύπαρξης, αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι της παρούσης.

Είμαι και θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή. Στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα.

Εδώ είναι ο τόπος μου, χθες, σήμερα και αύριο.

Και είμαι βέβαιος, ότι όλοι μαζί, με ενότητα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, θα τα καταφέρουμε.

Νότης Α. Μηταράκης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα Υόρκη: Μεγάλη ανταπόκριση στο συλλαλητήριο-ενημέρωση για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΟφείλουν να πάρουν μέτρα κατά των ακροδεξιών ομάδων, του Ν. Ροδίτη