Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018 του δήμου Χίου

Χιακή Συμπολιτεία: για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018 του δήμου Χίου

149

Τεχνικό Πρόγραμμα 2018: Απλή διαχείριση των απολύτων απαραίτητων, χαρακτηρίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χίου για το ερχόμενο έτος η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Οπως και τα προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα, με δεδομένη τη συρρίκνωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης σε συνθήκες Μνημονίων, και το ΤΠ του 2018 αποτελεί μια πρόταση διαχείρισης στα απολύτως απαραίτητα. Έχει το στίγμα συνεπώς μιας πολιτικής μιζέριας που εκπορεύεται από το κεντρικό κράτος και το ΥΠ.ΕΣ. Η μιζέρια αυτή βρίσκει το αντίστοιχό της στην παντελή έλλειψη διεκδίκησης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, στην παθητική αποδοχή της κεντρικής πολιτικής.

  • Πρέπει να είναι σαφές ότι η Αυτοδιοίκηση, με εξαφανισμένους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους της, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την ποιότητα ζωής των πολιτών, ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως και ότι η διαθεσιμότητα τέτοιων πόρων συνεπάγεται διεκδίκηση και όχι μίζερη αποδοχή της απαράδεκτης κεντρικής πολιτικής.
  • Μια αναλυτική ματιά στα έργα-δράσεις του ΤΠ αποκαλύπτει ότι ο βασικός κορμός του –προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία- είναι το εξής ένα έργο: ο περιφερειακός της πόλης, έργο για το οποίο έχουμε εκφράσει (κι όχι μόνο εμείς) σοβαρότατες επιφυλάξεις και διαφωνίες. Συγκεκριμένα από τα 12.276.000 € του συνολικού ΤΠ τα 5.604.000 € σχεδόν τα μισά δηλαδή αφορούν στον περιφερειακό!
  • Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν μια δεδομένων ορίων κι επομένως περιορισμένης εμβέλειας πρόταση των υπηρεσιών να διαχειριστούν τα απολύτως απαραίτητα (οδοποιία, συντηρήσεις κτηρίων κ.ά) και μάλιστα σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής ένδειας.
  • Υπάρχουν προφανώς έργα στα οποία δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετες, κυρίως στους τομείς της σχολικής στέγης, των παιδικών σταθμών, αξιοποίησης κάποιων δημοτικών κτηρίων, της κοινωνικής πολιτικής.
  • Απουσιάζουν όμως έργα και δράσεις που η ίδια η δημοτική αρχή είχε σε αδρές γραμμές εξαγγείλει στην αρχή της θητείας της. Παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης και ανάδειξης του τοπίου. Δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης της χλωρίδας. Πεζοπορικές διαδρομές και δικτύωσή τους. Προσεγγίσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ποδηλατικές διαδρομές. Όλα αυτά τα εξαφάνισε ο «φαραωνισμός» των μεγάλων δρόμων ταχείας κυκλοφορίας.

Συμπερασματικά, παρότι κατανοούμε τους περιορισμούς που επιβάλλει η υποχρηματοδότηση ψηφίζουμε λευκό στην προέγκριση του ΤΠ 2018, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουμε τη ριζική διαφωνία μας με κάποιες από τις βασικές επιλογές της δημοτικής αρχής, αλλά επίσης και την έντονη διαμαρτυρία μας για την πολιτική των μνημονίων και της κυβέρνησης που εξαθλιώνει οικονομικά την αυτοδιοίκηση και την περιορίζει σε ένα μίζερο και περιθωριακό ρόλο. 

Χιακή Συμπολιτεία

Διαφήμιση