Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: Το Αεροδρόμιο να μείνει στο δημόσιο, με ρεαλιστική αναβάθμιση τώρα

Χιακή Συμπολιτεία: Το Αεροδρόμιο να μείνει στο δημόσιο, με ρεαλιστική αναβάθμιση τώρα

139

Συζήτηση για το μείζον θέμα του Αεροδρομίου της Χίου προκάλεσε η «Χιακή Συμπολιτεία» στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Απριλίου 2017, δηλώνοντας την αντίθεση που πρέπει να εκφράσει η τοπική κοινωνία σε κάθε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση, με δεδομένες τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις (αύξηση της τιμής των ναύλων) στα νησιά που τα αεροδρόμια έχουν περάσει στην Fraport.

Κατά περίεργο τρόπο, εκτός και αν γνωρίζει κάτι που όλοι οι υπόλοιποι αγνοούμε, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι το Αεροδρόμιο της Χίου έχει ήδη περιληφθεί στα υπό εκποίηση αεροδρόμια του ΤΑΙΠΕΔ.

Η «Χιακή Συμπολιτεία» κατέθεσε συνολικό σχετικό Ψήφισμα για το Αεροδρόμιο, τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό του και τη συνάφειά του με τις υπόλοιπες υποδομές του νησιού και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του, μαζί με πρόταση για διαρκείς και δυναμικές κινητοποιήσεις για να μειωθούν οι απαράδεκτες τιμές των εισιτηρίων.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τις δημοτικές συμβούλους της «Χιακής Συμπολιτείας», τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και το δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» Στ. Καμπούρη.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος όπως κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο:
Πρόταση Ψηφίσματος από Χιακή Συμπολιτεία για το αεροδρόμιο Χίου

1.Το αεροδρόμιο Χίου χρειάζεται άμεσα μια ρεαλιστική αναβάθμιση. Με δεδομένη την ισοπέδωση της έκτασης που απαλλοτριώθηκε, δεν έχει νόημα να καθυστερεί η άμεση ενσωμάτωση της έκτασης αυτής στο αεροδρόμιο. Να μελετηθεί με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα η ενσωμάτωση αυτή, ώστε να αυξηθεί η λειτουργικότητα χωρίς να μειώνεται η ασφάλεια.
2.Η ενσωμάτωση της απαλλοτριωθείσας έκτασης είναι ένα εφικτό έργο που είναι πολύ διαφορετικό από την επέκταση του αεροδρομίου. Η επέκταση αυτή απαιτεί διαπλάτυνση, έργο απρόβλεπτου κόστους, συνεπειών και χρονικού ορίζοντα. Κρίσιμα μέρη αυτής της διαπλάτυνσης δεν έχουν καν μελετηθεί, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής. Να μελετηθεί άμεσα και διαφανώς τόσο η διαπλάτυνση όσο και το σύνολο του έργου της επέκτασης, με όλα τα δεδομένα στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων του νησιού και όλων των πολιτών. Για να προστατευθεί η οικονομία και η κοινωνία του νησιού από τον λαϊκισμό και τα κερδοσκοπικά συμφέροντα.
3. Η πολιτική για το αεροδρόμιο δεν μπορεί να αυτονομείται αυθαίρετα. Πρέπει να εγγραφεί σε μια συνολική πολιτική για τις αεροπορικές και λιμενικές υποδομές και τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές γραμμές του νησιού, η οποία θα αναγνωρίζει ότι η Χίος είναι μια ακριτική-νησιωτική περιοχή. Η σημασία της οποίας έχει επιβεβαιωθεί και από τον τρόπο με τον οποίο η Χίος έχει συσχετισθεί με το προσφυγικό ζήτημα.
4. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να αφεθεί σε κάποιο ΤΑΙΠΕΔ. Διαφωνούμε απόλυτα με τη νομιμοποίηση της εμπλοκής των διαφόρων ΤΑΙΠΕΔ που η κυβέρνηση επιχειρεί να επεκτείνει από το κεντρικό λιμάνι στο αεροδρόμιο. Ενώ είχε επανειλημμένα δεσμευτεί για το ακριβώς αντίθετο. Να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ και κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
5. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί επίσης να αφεθεί σε ανεξέλεγκτα μονοπωλιακά συμφέροντα εταιρειών. Τα αποτελέσματα από το ανεξέλεγκτο μονοπώλιο είναι ήδη ολέθρια για τον τουρισμό, την οικονομία, την κοινωνία. Πρέπει να διαμορφωθεί με την κοινωνία της Χίου παρούσα, με το Δημοτικό Συμβούλιο να οργανώνει την πλήρη ενημέρωση και διάλογο των φορέων του νησιού, από τους φορείς του τουρισμού μέχρι τους πολίτες-επιβάτες που υποφέρουν κυρίως από τα πανάκριβα εισιτήρια και τα ελλιπή δρομολόγια.
6. Να ανοίξει τώρα η διαδικασία ρεαλιστικής αναβάθμισης του αεροδρομίου, το οποίο πρέπει να παραμείνει κρατικό. Να διεκδικηθεί με όλες τις δυνατές μορφές νόμιμης κινητοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους άλλους φορείς του νησιού η διαθεσιμότητα όλων των πόρων που χρειάζονται για μια ρεαλιστική αναβάθμιση. Να διεκδικηθεί ταυτόχρονα το αυτονόητο, η άμεση και αποφασιστική μείωση των τιμών των εισιτηρίων και η πύκνωση των δρομολογίων.
7. Το αεροδρόμιο της Χίου να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020