Αρχική Νέα Τοπικά Χιακή Συμπολιτεία: Επικίνδυνο πείραμα η καύση απορριμμάτων

Χιακή Συμπολιτεία: Επικίνδυνο πείραμα η καύση απορριμμάτων

124

«Επικίνδυνο πείραμα: Άστοχη και επικίνδυνη η καύση απορριμμάτων», χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο τρόπο η Χιακή Συμπολιτεία.
«Η επικινδυνότητα της καύσης σκουπιδιών δεν εξαρτάται μόνο από τον καυστήρα αλλά και από τα προς καύση σκουπίδια», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που συνεχίζει:
«Η δημοτική αρχή Βουρνού επιμένει στην ακραία επικίνδυνη προώθηση της καύσης σκουπιδιών, η οποία θα θέσει σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο την ασφάλεια-υγεία των κατοίκων του νησιού, δηλώνοντας δημόσια ότι «οι καυστήρες αυτοί δεν παράγουν τοξικά υπολείμματα ή επικίνδυνα καυσαέρια». Αυτό αρκεί για να καταλάβει κάποιος πόσο αδόκιμη επιστημονικά (δεν θέλουμε προς το παρόν να καταλογίσουμε ιδιοτέλεια) είναι η προώθηση της καύσης από τη δημοτική αρχή Βουρνού.
Γιατί τα τοξικά υπολείμματα και επικίνδυνα καυσαέρια δεν εξαρτώνται μόνο από τον καυστήρα. Όσο μαγικός κι αν πίστεψαν ότι είναι ο καυστήρας που έδειξαν στους κυρίους Βουρνού και Μπελέγρη στη Γερμανία, τα υπολείμματα και τα καυσαέρια της καύσης μπορεί να είναι τοξικά και επικίνδυνα λόγω των σκουπιδιών.
Όπως ξέρει κάθε απόφοιτος Πολυτεχνείου, το προϊόν της καύσης δεν εξαρτάται μόνο από τον καυστήρα αλλά, πάντα και αναπόφευκτα, και από το καύσιμο. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Αν η δημοτική αρχή Βουρνού επιμένει λόγω άγνοιας ή άλλου λόγου στην προώθηση της καύσης, πρωτοτυπώντας αρνητικά σε όλη την Ελλάδα, θα επανέλθουμε.
Για την ώρα ας μείνουμε σε κάτι που δεν είδαν (ή δεν έδειξαν) στους κυρίους Βουρνού και Μπελέγρη στη Γερμανία: ότι στη χώρα αυτή, σε αντίθεση με την Ελλάδα γενικότερα και τη Χίο πολύ συγκεκριμένα, η ανακύκλωση αγγίζει τεράστια ποσοστά, δυσθεώρητα για τα δικά μας δεδομένα. Αυτό σημαίνει διαδικασίες διαλογής πολύ διαφορετικές, στο πλαίσιο μιας άλλης παράδοσης-νοοτροπίας-ελέγχου για το τι εναποτίθεται στα σκουπίδια σε όλη την αλυσίδα, με τις οποίες μειώνεται (γιατί δεν εξαλείφεται) ο κίνδυνος από καύσιμα-σκουπίδια που θα παράξουν τοξικότητα-επικινδυνότητα.

Χωρίς αυτή την άλλη παράδοση και τη σχετική συλλογική τεχνογνωσία, οι κάτοικοι της Χίου θα είναι ένα πειραματόζωο σε ένα πανάκριβο (μιλούν για κόστος 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη μονάδα καύσης) και σαφώς επικίνδυνο πείραμα της δημοτικής αρχής Βουρνού. Κι έχουμε ήδη επισημάνει, σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, ότι ο στόχος καύσης με σκοπό την ενέργεια είναι απολύτως ασύμβατος με το στόχο μαζικής ανακύκλωσης στην προοπτική μηδενισμού των σκουπιδιών μέσω κατάλληλων συσκευασιών. Αυτός ο δρόμος είναι προτεραιότητα για ένα νησί όπως η Χίος. Αυτός είναι ο δρόμος της Γερμανίας και των κοινωνιών που θέλουν να είναι ισχυρές. Αυτός που προτείνει η δημοτική αρχή Βουρνού αντιστοιχεί σε αποικιοκρατικές και τριτοκοσμικές καταστάσεις και τις συναφείς με αυτές επικινδυνότητες.

Χιακή Συμπολιτεία, 12/07/2017